Project DOEN: meer bereiken met minder regels

28-04-2015

Rijkswaterstaat start met project DOEN. 3 juni vindt de eerste sessie met de markt plaats. Marktpartijen worden via TenderNed uitgenodigd zich aan te melden.

Nijkerkerbrug van enige afstand.

Rijkswaterstaat is gestart met project DOEN, een pilot waarin we met de markt samenwerken aan de renovatie van de Nijkerkerbrug.

Rijkswaterstaat streeft naar betere samenwerking met de markt. Zonder verspilling van tijd en geld door juridificering en overbodige regels. Daarom is Rijkswaterstaat gestart met project DOEN, een pilot waarin we met de markt samenwerken aan de renovatie van de Nijkerkerbrug. Innovatieadviseur Machiel Galesloot, betrokken bij project DOEN: `Dat doen we met zo min mogelijk regels, het liefst zelfs helemaal zonder.'

Minder regelgeving

Sinds de bouwfraude zijn de verhoudingen tussen de markt en Rijkswaterstaat ingrijpend veranderd. Er is meer afstand gecreeerd en er zijn meer regels ingesteld. Maar standaardcontracten zijn daardoor steeds dikker en onoverzichtelijker geworden. Dat werkt soms belemmerend. Galesloot: `Binnen project DOEN willen we ons niet door regels laten beperken. We stellen de vraag: waarom zijn die regels er? Nu gaat het vaak niet om de reden achter een regel, maar veel meer om de regel zelf.'

Eerste stap

Project DOEN wordt uitgevoerd door Bouwend Nederland, NL Ingenieurs, MKB Infra en Rijkswaterstaat. Streven is om tot een betere samenwerking met de markt te komen. Dit proberen we eerst uit bij het project renovatie Nijkerkerbrug, een brug in de N301 over het Nijkerkernauw in Flevoland. Galesloot: `Dit is een eerste kleine stap. Daarom starten we ook met dit project, omdat het klein en overzichtelijk is, met niet al te veel risico's.' Doordat het om een klein project gaat, kunnen zowel grotere als partijen uit het mkb deelnemen.

Sessie met de markt

Om de renovatie van de Nijkerkerbrug te starten, organiseren we op 3 juni een eerste sessie met de markt. Tijdens deze marktsessie wil Rijkswaterstaat in gesprek over de invulling van de aanbesteding. Galesloot: `Hoe wil de markt dat de aanbesteding wordt uitgezet? Welk vernieuwende, nog niet bestaande afsprakenset hebben we nodig om aan onze opgave, optimale samenwerking met zo min mogelijk verspillingen en zo hoog mogelijke klantwaarde, te kunnen voldoen? En hoe komen we tot de beste samenwerking? De precieze invulling van de sessie staat niet vast, want zodra wij gaan sturen is het geen echte samenwerking meer.'

Aanmelden marktsessie

Meer informatie over de marktsessie op 3 juni plaatsen we binnenkort op TenderNed. Ook de aanmelding voor de sessie verloopt via TenderNed. Neem voor meer informatie over andere aspecten van project DOEN contact op met doen@rws.nl.

Start aanbesteding

De openstelling van de Nijkerkerbrug voor verkeer moet plaatsvinden in het derde kwartaal van 2017. Wat dat betekent voor de aanbesteding en de werkzaamheden, hangt van de uitkomsten van de eerste marktsessie af.