Botsing tussen Dijsselbloem en Omtzigt over naheffing EU

02/06/2015

Botsing tussen Dijsselbloem en Omtzigt over naheffing EU

Pieter Omtzigt, financieel woordvoerder van de CDA Tweede Kamerfractie, botste vandaag stevig met minister Dijsselbloem van Financien over de naheffing van 642 miljoen euro die Nederland vorig jaar aan Brussel moest betalen.

Omtzigt had Dijsselbloem voor het Vragenuur naar de Tweede Kamer geroepen om opheldering te geven over stukken die de Telegraaf na een WOB-verzoek had gekregen.

Omtzigt verwijt Dijsselbloem dat die vorig jaar oktober een toneelstukje heeft staan opvoeren toen hij verbaasd en boos reageerde op het nieuws over de naheffing. De minister wist het toen via interne kanalen al een week bleek uit interne emails van het ministerie van Financien. Omtzigt: "De regering verschafte wel documenten aan de Telegraaf, maar niet aan de Kamer. Terwijl ik er tenminste zeven keer om gevraagd heb en de grondwet stelt dat een Kamerlid gevraagde inlichtingen moet ontvangen, tenzij het belang van de staat zich er tegen verzet. Maar het staatsbelang verzet zich niet. Misschien het belang van de minister of de regering wel, maar dat is niet relevant."

Het CDA Kamerlid wilde o.a. graag van Dijsselbloem weten waarom de Kamer de documenten niet ontvangen heeft, en of de regering misschien zaken verborgen houdt in het naheffingsdossier. Hij verzocht de minister met klem `om binnen een week met een voorstel komen waarmee de Kamer alles kan controleren tussen de EU en de Nederlandse regering'.

Dijsselbloem herhaalde dinsdag dat hij in die periode verbaasd had gereageerd omdat niet duidelijk was waar de naheffing op gebaseerd was. Zodra die duidelijkheid er met de statistische gegevens van de andere eurolanden wel was, kon het kabinet niet anders dan de naheffing betalen, aldus de minister. Omdat de minister in de ogen van Omtzigt opnieuw veel vragen onbeantwoord liet, heeft Omtzigt een dertig ledendebat aangevraagd, om op die manier de onderste steen boven te krijgen.