GroenLinks wil einde aan preventief fouilleren in horeca

P E R S B E R I C H T

GroenLinks wil einde aan preventief fouilleren in horeca

Rotterdam, 3 juni 2015

De Rotterdamse fractie van GroenLinks wil dat de politie per direct stopt met de preventief fouilleer acties in Rotterdamse cafés en restaurants. De acties zijn volgens raadslid Arno Bonte ‘intimideren en traumatiserend’. De negatieve impact van de acties op onschuldige bezoekers vind hij te groot.

Aanleiding voor het voorstel van GroenLinks om te stoppen met preventief fouilleren in horeca is het bruut politieoptreden tegen de bezoekers van eetcafé de Gastronoom op het Zuidplein. TV Rijnmond vertoonde dinsdagavond video-opnamen van die onverwachte politieactie, waar zelfs een 80-jarige vrouw aan werd onderworpen.

De laatste tijd klagen meer restaurants en cafés over willekeurige en intimiderende politieacties. Ze verlopen allemaal volgens hetzelfde stramien: de politie komt binnenstormen, de klanten worden op brute toon gesommeerd hun handen in de lucht te steken en worden daarna van top tot teen gefouilleerd. Meestal verlaat de politie korte tijd later onverrichter zake het pand. Slechts zelden worden er daadwerkelijk wapens of drugs gevonden.

Bonte wil dat de politie geen toestemming meer krijgt tot zulke acties als er geen concrete verdenking van bijvoorbeeld wapenbezit bestaat. ‘De manier waarop het nu gaat is schieten met hagel. Dat doet meer denken aan een politiestaat, dan aan degelijk recherchewerk.’