SUTD toont Ben van Berkel/UNStudio's aanpak voor de campus van morgen

SUTD - Een sociale samenwerkingsstructuur

Amsterdam/Singapore, 3 juni 2015 - De universiteitscampus van de Singapore University of Technology & Design (SUTD) ontworpen door UNStudio en DP Architects toont een diepgaande visie op de veranderende behoeften van onderwijsinstellingen. Verbondenheid, samenwerking, co-creatie, vernieuwing en sociale samenhang vormen de basisgedachte voor de campus van de toekomst.

SUTD - Een sociale samenwerkingsstructuur

De SUTD is een motor voor technologische innovatie en economische groei. De nieuwe campus is een katalysator die vooruitgang stimuleert door mensen, ideeen en innovatie samen te brengen. De SUTD biedt vier academische hoofdtrajecten: Architecture and Sustainable Design (ASD), Engineering Product Development (EPD), Engineering Systems and Design (ESD) en Information Systems Technology and Design (ISTD).

Ben van Berkel: "In het ontwerp voor de SUTD is bewust een overdaad aan architectonische articulatie uit de weg gegaan. De nadruk in het ontwerp ligt op hoogwaardige infrastructuur, op connectiviteit en op het creeren van een open, transparante en lichte onderwijsfaciliteit die tegemoet komt aan eisen van een hedendaagse campus. Op deze manier wil de SUTD studenten niet overweldigen met een visie, maar ze juist de gelegenheid bieden om hun eigen architectonische taal te ontwikkelen."

Aan de nieuwe academische campus is het curriculum van de SUTD direct af te lezen. Het creatief ondernemerschap van de school maakt het mogelijk een interdisciplinaire interface tot stand te brengen die ruimte biedt voor interactie tussen studenten, docenten, en de professionele wereld.

Ben van Berkel: "Dankzij het introduceren van diagonale lijnen, doorkijkjes, horizontale en verticale verbindingen, overdekte voetgangersverbindingen en het taps toe laten lopen van de gebouwen ontstaat een openheid die ervoor zorgt dat de gebouwen als een samenhangend geheel worden ervaren".

Het masterplan bestaat uit twee hoofdassen, de woonas en de leeras, die elkaar kruisen op een centraal punt, en zo alle hoeken van de campus verbinden. Op dit centrale knooppunt heeft UNStudio een flexibele ruimte ontworpen ten behoeve van tentoonstellingen, evenementen en interactie. Dit campuscentrum vormt het intellectuele hart van de campus met het auditorium, het International Design Centre en de universiteitsbibliotheek als belangrijkste knooppunten.

De SUTD is een duurzaam project waarin door een aantal integrale architectonische ingrepen oplossingen zijn ontworpen om de omstandigheden in het tropische klimaat van Singapore het hoofd te bieden. Op basis van uitgebreide studies naar orientatie en wind is bijvoorbeeld overal in het ontwerp natuurlijke ventilatie toegepast, naast koeltechnieken, overdekte voetgangersroutes, lamellen voorzonwering, open vides, volop daglicht in het interieur en bescherming tegen hevige regenval.