Restauratie meesterwerk Jheronimus Bosch

Jheronimus Bosch, De heilige Christophorus, ca 1500. Foto: Studio Tromp, Rotterdam.

Persbericht

Restauratie meesterwerk Jheronimus Bosch 3 juni 2015

Het vijf eeuwen oude schilderij `De heilige Christophorus' van Jheronimus Bosch wordt in Museum Boijmans Van Beuningen voor het oog van de bezoeker gerestaureerd. Dit intrigerende proces is vanaf nu in het kader van de grote najaarstentoonstelling `De ontdekking van het dagelijks leven - van Bosch tot Bruegel' te volgen. De restauratie duurt ongeveer 8 maanden. Vervolgens reist in 2016 het paneel naar Den Bosch en Madrid voor de viering van het 500ste sterfjaar van deze wereldberoemde schilder.

`De heilige Christophorus' wordt door experts unaniem aan Jheronimus Bosch toegeschreven en is een van de topstukken uit de collectie Nederland. Het paneel, geschilderd rond 1500, toont de reus Christophorus met Christus op zijn rug. Christophorus is de beschermheilige van de reizigers. Bosch signeerde het werk links onderin, uiterst ongebruikelijk in zijn tijd. Het restaureren bleek absoluut noodzakelijk om het paneel te behouden en om het volgend jaar te laten reizen naar de tentoonstelling `Jheronimus Bosch. Visioenen van een genie' in Het Noordbrabants Museum en het Museo Nacional del Prado in Madrid.

Restauratie

Het uiterst arbeidsintensieve restauratieproject in Museum Boijmans Van Beuningen is volop van start gegaan. Studio Annetje Boersma is gevraagd om samen met paneelspecialist Jean-Albert Glatigny het kostbare kunstwerk te restaureren. Boersma restaureerde voor het museum eerder onder meer `De Heilige Hieronymus' (1618-1620) van Anthonie van Dijck en `De drie Maria's aan het graf' (1425-1435) van Jan van Eyck. In de komende maanden zullen de oude vernislagen en latere overschilderingen worden verwijderd en zal de opstaande verf worden vastgezet. Aan de achterzijde wordt de constructie van het hout onderzocht en verbeterd. Daarbij wordt en later ingezet stukje hout verwijderd. Tot slot wordt er een nieuwe vernislaag aangebracht.

Bijzondere reis

Het eeuwenoude paneel van Bosch -dat sinds 1940 in het bezit is van Museum Boijmans Van Beuningen- reist zelden, maar ter ere van de feestelijke viering van het Bosch-jaar in 's- Hertogenbosch in 2016 treft het museum deze voorbereidingen. Dankzij het Bosch Research and Conservation Project en Nedspice Restauratiefonds zijn er de middelen om dit kostbare restauratieproject uit te voeren. Vervolgens is het paneel in het Museo del Prado in Madrid te zien, dat de belangrijkste collectie Bosch schilderijen ter wereld heeft. In het najaar van 2016 komt het paneel weer `thuis' in Museum Boijmans Van Beuningen.

Publiek toegankelijk

De bezoeker kan tijdens deze publieke restauratie van alles leren over het restauratieproces en op ARTtube.nl verschijnt een video waarin restaurator Annetje Boersma en conservator Friso Lammertse ingaan op de restauratie. Zo biedt het museum zijn publiek alvast een voorproefje van wat het beoogt met het expertisecentrum in het Collectiegebouw: een kijkje achter de schermen bij het behoud van een kostbare en internationaal toonaangevende collectie.

Pioniers van het dagelijks leven

Jheronimus Bosch begint in de vroege zestiende eeuw als een van de eerste met het schilderen van het dagelijks leven. In zijn voetspoor ontdekken ook andere kunstenaars als Lucas van Leyden en bovenal Pieter Bruegel de Oude het leven van alledag. De najaarstentoonstelling `De ontdekking van het dagelijks leven - van Bosch tot Bruegel' toont werken die met ironie en zelfspot de maatschappij weerspiegelen en die de keurigheid voorbij gaan: bordelen, feestvierende boeren, schranspartijen en kwakzalvers. Niets ontsnapte aan de aandacht van deze kunstenaars. Museum Boijmans Van Beuningen toont van 10 oktober 2015 t/m 17 januari 2016 een selectie van de karikaturale schilder- en prentkunst van het hoogste niveau van kunstenaars als Jheronimus Bosch, Lucas van Leyden en Quinten Massys, Jan Sanders van Hemessen, Marinus van Reymerswaele, Jan Provoost, Pieter Aertsen en Joachim Beuckelaer en Pieter Bruegel de Oude.

Met dank aan:

De restauratie wordt mogelijk gemaakt door de steun van stichting Bosch Research and Conservation Project en Nedspice Restauratiefonds.