Inspectie SZW onderzoekt arbeidsuitbuiting Bulgaarse champignonplukkers

Nieuwsbericht | 03-06-2015

De Directie Opsporing van de Inspectie SZW heeft op 2 juni 2015 een groot champignonbedrijf in Standdaarbuiten (Noord-Brabant) doorzocht. Gelijktijdig hebben er doorzoekingen in Bulgarije plaatsgevonden in samenwerking met de Bulgaarse autoriteiten. Dat gebeurde in een strafrechtelijk onderzoek, onder leiding van het Functioneel Parket naar arbeidsuitbuiting.

Bij de champignon kwekerij zijn 24 werknemers met de Bulgaarse nationaliteit aangetroffen, die vermoedelijk het slachtoffer zijn geworden van arbeidsuitbuiting. Bij het bedrijf werkten tientallen Bulgaarse werknemers middels een Bulgaars uitzendbureau. Deze Bulgaarse werknemers zijn mogelijk bij de werving al misleid. Zij zijn jarenlang structureel onderbetaald en maakten al dan niet gedwongen lange werkdagen en hadden nagenoeg geen vrije dagen.

Naast de doorzoeking in de champignonkwekerij, zijn er verschillende kantoorpanden en woningen doorzocht. Ook zijn er woningen bekeken met als doel om te onderzoeken onder welke omstandigheden deze Bulgaren zijn gehuisvest.

Er is een financieel onderzoek gestart om het wederrechtelijk verkregen voordeel inzichtelijk te krijgen en af te pakken. Er is beslag gelegd op twee woningen en twee auto's.

Als mensen worden gedwongen om werk te doen onder zeer slechte omstandigheden en voorwaarden is mogelijk sprake van arbeidsuitbuiting. De Inspectie SZW bestrijdt deze misstanden door ze te signaleren en op te sporen onder leiding van het Functioneel Parket. Hoewel de omvang van de fraude nog niet bekend is, staat vast dat crimineel verworven vermogen zal worden afgepakt. Immers misdaad mag niet lonen.