College werkt hard aan sluitende begroting

Het college biedt de raad drie financiele stukken aan: de jaarrekening 2014, de voorjaarsnota 2015 en de uitgangspuntennotitie voor de begroting 2016-2019.

Het resultaat van de jaarrekening over 2014 bedraagt EUR 5.659.760,-- (positief). De meevallers zijn eenmalig en hebben dus geen invloed op de begroting 2015 en verder. Het college stelt de raad voor om het bedrag van EUR 5.659.760 voor een deel te storten in de algemene reserve (spaarpot voor tegenvallers) en een deel in te zetten voor noodzakelijke eenmalige uitgaven in 2015.

Hoeveel bezuinigen?

De begroting van de gemeente is sterk afhankelijk van de ontwikkeling van de economie en de Rijksmaatregelen. Het belangrijkste is dat er veel onduidelijkheid is over de vergoeding van het Rijk aan de gemeente. Dit maakt het extra lastig om een lange termijn voorspelling te doen. Het college heeft besloten de discussie over de bezuinigingen die gepland was in het voorjaar te verschuiven naar de behandeling van de begroting 2016-2019 in oktober/november. We verwachten dat we dan een meer betrouwbaar beeld hebben van de meerjarencijfers. De ideeen die we hebben ontvangen van inwoners op onze oproep mee te denken over bezuinigingen helpt wel om ons goed voor te bereiden op de bezuinigingsdiscussie in het najaar. Ondanks de onzekerheden streeft het college naar het presenteren van een materieel sluitende begroting voor 2016-2019.

De raad behandelt de financiele stukken op 17 en 18 juni. Meer informatie hierover vindt u op de site van de gemeenteraad