Finalisten 10e Dutch Air Guitar Championships 2015 bekend

De finale van het 10e Dutch Air Guitar Championship is aanstaande en alle finalisten zijn bekend. Op 6 juni zullen zij strijden om de titel van Nederlands Air Guitar kampioen in de Melkweg te Amsterdam. De winnaar van de finale zal eind augustus de Nederlandse luchtgitaarbelangen gaan verdedigen in het Finse Oulu, waar sinds 1997 de wereldkampioenschappen worden gehouden. Hier nemen luchtgitaristen uit ruim 20 landen, van Japan tot Amerika en van Duitsland tot Rusland, aan deel.

Na de voorronden hebben zich de volgende deelnemers voor de finale geplaatst: The Destroyer (regerend kampioen, automatisch geplaatst voor finale), de winnaars van de voorronden Voodoo Medicine Man, Funky Jordi, Coole Kaat en The Claw alsmede de overige gekwalificeerden Raaf, Thor, Hurricane, Jan Junior II, Boney, Guilty Director en John Trinitron. Alle deelnemers hebben zich gekwalificeerd dankzij deelname aan en een hoge klassering in een van de voorronden.

'Het wordt een gevecht tussen een oude en nieuwe generatie luchtgitaristen', aldus de organisatie, 'een clash tussen titanen van de luchtgitaar. Het is een onuitgemaakte zaak wie wint, de jeugd is zonder meer zeer talentvol en de finale bestaat uit 6 oudgedienden en 6 nieuwelingen, met totaal verschillende stijlen. De jury, en het publiek, is gewaarschuwd'.

De finale vindt plaats in de Oude Zaal van de Melkweg te Amsterdam, zaal open 20.00. Start kampioenschap 20.45. Toegang Euro 6,--. De presentatie van de finale is in handen van Evelien Bosch (BNN, Zapp). De jury van de finale bestaat uit Dennis van Leeuwen (gitarist, ex-Kane), Phil Tilli (gitarist ex-Moke en Troeckener Kecks, talentmanager), Cas Oostvogel (directeur sponsor HiFi-Klubben), Jan Vollaard (muziek recensent NRC) en Gyuri Vergouw (organisator NK sinds 2003). Tijdens het juryberaad speelt de rockgroep Vanderbuyst een van hun laatste concerten ooit.

Het Dutch Air Guitar Championship wordt sinds 2014 gesponsord door Hi-Fi Klubben, de beste audiozaak in town. Meer info over het kampioenschap via www.luchtgitaar.nl en www.hifiklubben.nl/airguitar.