Plasterk ondersteunt raadsleden en griffiers bij regionale samenwerking

Nieuwsbericht | 03-06-2015

Om de democratische legitimiteit van regionale samenwerkingsverbanden te versterken heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) samen met de Vereniging van Griffiers (VvG), en in samenspraak met Raadslid.Nu en de VNG, een handreiking opgesteld voor gemeenteraadsleden en griffiers om meer grip op regionale samenwerking te krijgen. Minister Plasterk van BZK reikte vandaag, samen met voorzitter van de VvG Arjan Oudbier, de handreiking uit aan de griffier van Bloemendeel Karin van der Plas en de voorzitter van Raadslid.Nu en raadslid in Molenwaard Mark den Boer.

Gemeenten zoeken altijd naar betere oplossingen voor maatschappelijke vragen. Soms is daarvoor regionale samenwerking nodig, denk aan regionale milieudiensten, veiligheidsregio's of sociale werkvoorzieningen. Vanwege de decentralisaties neemt het aantal samenwerkingsverbanden toe. Het kan lastig zijn voor gemeenteraadsleden en griffiers om deze samenwerkingsverbanden te controleren en kaders te stellen. In de handreiking `Grip op regionale samenwerking' wordt uiteengezet wat bestuurlijke samenwerking is en welke spelregels daar bij horen.

Ook organiseert BZK, samen met de VvG, workshops over het thema voor raadsleden en griffiers, zodat ze aan de slag kunnen gaan met hun eigen praktijk.

aanbieden handreiking 'Grip op regionale samenwerking' door minister Plasterk