Op weg naar definitieve besluitvorming over waalweelde west

Op weg naar definitieve besluitvorming over waalweelde west

Het college van Gedeputeerde Staten en de colleges van B&W van Lingewaal, Neerijnen en Zaltbommel stellen Provinciale Staten en de gemeenteraden voor om de structuurvisie WaalWeelde West vast te stellen. De gemeenten Lingewaal, Neerijnen en Zaltbommel en de provincie Gelderland werken samen aan de structuurvisie WaalWeelde West. Het eindbeeld in de structuurvisie geeft de ambitie weer van de overheden die de structuurvisie hebben vastgesteld. De Structuurvisie WaalWeelde West is sterk richtinggevend. De visie is niet vrijblijvend, maar ook niet dichtgetimmerd. In bestemmingsplannen zullen ontwikkelingen vervolgens definitief worden vastgelegd. De structuurvisie wordt in juli voorgelegd aan Provinciale Staten en aan de gemeenteraden van Lingewaal, Neerijnen en Zaltbommel.

Waterveiligheid en natuur

De structuurvisie WaalWeelde West is een integrale ruimtelijke structuurvisie. Naast waterveiligheid is behoud en ontwikkeling van natuur in de uiterwaarden een belangrijk onderwerp. De belangrijkste maatregelen om de rivier meer ruimte te geven zijn een hoogwatergeul bij Varik-Heesselt en rivierkundige maatregelen bij Brakel. Verder zijn nu, veelal verrommelde, hoogwatervrije terreinen opgenomen die een andere functie kunnen krijgen. Deze terreinen kunnen worden ontwikkeld als woningbouwlocatie of voor recreatief verblijf. Uitbreiding van watergebonden bedrijvigheid is voorzien in de Kerkewaard en op bedrijventerrein Poederoijen.

Zienswijzen

In de periode van 6 februari tot 20 maart 2015 heeft de ontwerp-structuurvisie en het bijbehorende milieueffectrapport ter inzage gelegen. De mensen die een zienswijze hebben ingediend, kunnen op 17 juni inspreken tijdens een hoorzitting van Provinciale Staten in de raadzaal van de gemeente Arnhem. Alle ingediende zienswijzen zijn gebundeld en behandeld in de ‘Nota van zienswijzen en ambtshalve wijzigingen’, of kortweg de zienswijzennota. Deze bevat alle inhoudelijke wijzigingen van de uiteindelijke structuurvisie ten opzichte van de ontwerp-structuurvisie.

Besluitvorming in Provinciale Staten en gemeenteraden