Taskforce Cross-Border Cooperation (AEBR): Meeting in Gmuend/Ceske Velenice --

Kleine sensatie: 50 ultuurinitiatieven uit 7 landen kwamen van 6-8 mei 2015 in Gmuend/Ceske Velenice bijeen voor een driedaags werkoverleg.

Taskforce Cross-Border Cooperation (AEBR): Meeting in Gmuend/Ceske Velenice

De Werkgemeenschap van Europese Grensgebieden (WVEG) bestaat sinds 1971 en vertegenwoordigt de belangen van circa 100 Europese grensregio's bij de betrokken lidstaten en andere Europese instellingen. Sinds 2013 is WVEG uitgebreid met de werkgroep TASK FORCE Cross-Border Culture (T4CBC), die zich in Europa actief bezighoudt met de ondersteuning van kunst- en cultuurinitiatieven in de grensgebieden. Elk jaar worden er twee bijeenkomsten van de T4CBC in telkens een andere Europese grensregio georganiseerd. Dit met het doel om cultuurscheppende en creatieve spelers zowel binnen als tussen de grensgebieden transnationaal en Europabreed te laten samenwerken, hun competenties te versterken en concreet culturele en creatieve projecten in heel Europa op te zetten. Hiervoor worden niet alleen vertegenwoordigers van de T4CBC, de WVEG en andere Euregio's uitgenodigd, maar ook vertegenwoordigers van cultuurorganisaties uit heel Europa. Aan de bijeenkomsten nemen regelmatig vertegenwoordigers deel van onder meer de volgende Europese organisaties: Les Rencontres, SMart.eu, de cultuurroutes van de Raad van Europa, Cross-Border Network History and Art, Audiences Europe Network evenals de Culturele Hoofdsteden van Europa en de steden die zich hiervoor kandidaat hebben gesteld.

Deze bijeenkomst is voor het eerst in Oostenrijk georganiseerd op initiatief van Thomas Samhaber (van Kulturverein UeBERGAeNGE-PRECHODY - CZ/AT) in samenwerking met de volgende organisaties: Euregio Silva Nortica, het informatiecentrum Ceske Velenice, Kulturvernetzung Niederoesterreich, de afdeling cultuur van het Tsjechische district Zuid-Bohemen, de afdeling cultuur van de deelstaatregering van Niederoesterreich, het communicatiecentrum `fenix', het project NOe Sprachoffensive, de Europaregio Donau-Moldau en andere partners. De voorzitter van de T4CBC, Rudolf Godesar uit Belgie, was erg verheugd met de uitnodiging en kon alvast een spannend en vruchtbaar werkoverleg tegemoetzien.

Ongeveer 50 personen namens cultuurinitiatieven uit Portugal, Nederland, Frankrijk, Italie, Belgie, Tsjechie en Oostenrijk benutten deze unieke gelegenheid om over hun activiteiten te praten en gezamenlijke activiteiten voor de toekomst te plannen.

Het evenement ging op 6 mei van start met een `dubbele stadsrondleiding', gevolgd door de officiele opening van de bijeenkomst met een inleiding tot het programma in het Palmenhaus Gmuend. Het jazztrio MaHaWa uit Oberoesterreich zorgde hierbij voor de nodige muzikale omlijsting. De daaropvolgende dag toog men naar het communicatiecentrum `fenix', dat zich als conferentielocatie prima heeft bewezen. De aanwezigen werden welkom geheten door de volgende personen: Jaromir Sliva (plaatsvervangend districtshoofd, districtsraadslid en tevens burgemeester, namens de stad Ceske Velenice en de Euregio Silva), Helga Rosenmayer (burgemeester van Gmuend), Patrik Cervak (voorzitter van de afdeling cultuur van het district Zuid-Bohemen) en Frantisek Stangl (Euregio-bestuurslid en directeur van het Suedboehmische Museum).

TFCB AEBR mei 2015 (1)

Alexandre de Resende (Serra Hendriques Foundation, Portugal), wethouder van cultuur van Gmuend Beatrix Vischer-Simon, Rudolf Godesar (voorzitter uit Belgie van de TASK FORCE Cross-Border Culture van de WVEG), Thomas Samhaber (initiatiefnemer van de conferentie) en Brigitte Temper-Samhaber (ILD Agentur fuer Regionalentwicklung), Hermina Mocova (districtsbureau Zuid-Bohemen) en Helene Mader (NOe.Regional, Europaregio Donau-Moldau). Foto (c) Stadtgemeinde Gmuend Winkler

In maar liefst 23 presentaties kwam een veelheid van onderwerpen aan bod, uiteenlopend van de Culturele Hoofdsteden van Europa, het thema crowdfunding en randvoorwaarden voor mobiliteit van kunstenaars tot grensoverschrijdende activiteiten en samenwerkingsprojecten tussen musea. Na deze intensieve dag volgde er een excursie naar Zumberk voor een bezoek aan dit middeleeuwse dorp en aan de tentoonstelling `ryby a lide' (vissen en mensen). Op de slotdag stond er in de raadszaal van het stadhuis in Gmuend nog een reeks presentaties op het programma, was er tijd voor discussie en konden de resultaten van de conferentie worden samengevat.

Nieuwe mogelijkheden tot samenwerking deden zich vooral voor op de volgende gebieden: samenwerking tussen musea, uitwisseling van solisten tussen orkesten, overdracht van knowhow bij het opzetten van grensoverschrijdende radio- en TV-projecten, ondersteuning bij het overwinnen van juridische en financiele obstakels bij optredens van buitenlandse kunstenaars, gezamenlijke ontwikkeling van projecten voor de textiel- en creatieve industrie, stimulering van jongerencultuur evenals ervaringsuitwisseling op het vlak van crowdfunding. Een van de concrete projecten die zijn ontstaan, is het initiatief om architectuurstudenten te betrekken bij grensoverschrijdende ruimtelijke planning.

Aan het overleg namen onder meer de volgende organisaties deel: de internationale vertegenwoordigers van de beide Culturele Hoofdsteden van Europa van 2015 Plzen (CZ) en Mons (BE), de organisatie SMart.eu met haar Border Information Services, de Euregio's Spree-Neisse-Bober en Elbe-Label, het internationale cultuurnetwerk `Les Rencontres', het netwerk van musea voor hedendaagse kunst van de Euregio Maas-Rijn `Very Contemporary', het Zuid-Boheems filharmonisch orkest, het Suedboehmische Museum te Ceske Budejovice, het regiomuseum te Cesky Krumlov, het Tsjechische nationale museum voor fotografie, de Jihocesky Silva Nortica, de Mundaneum Foundation (Belgie), de Serra Hendriques Foundation (Portugal) en vele andere organisaties.

Vanuit Oostenrijk waren onder meer de volgende personen en organisaties actief betrokken bij het evenement: de wethouder van cultuur van Gmuend Beatrix Simon-Vischer, vertegenwoordigers van Kulturvernetzung Niederoesterreich (Katka Krejcova en Josef Schick), de Waldviertel Akademie (Christoph Mayer), de Europaregio Donau-Moldau (Helene Mader), de Schallaburg Kulturbetriebsges.m.b.H. (Harald Pichelbauer), de Kunstfabrik Gross-Siegharts (Guenter Gross), de ILD Agentur fuer Regionalentwicklung (Brigitte Temper-Samhaber), het Muehlviertler-Suedboehmischer Museumsverband (Hubert Roiss), het gezelschap TheaterHerbst Grenzenlos (Manuela Seidl), het Sprachkompetenz.Zentrum van de NOe Landesakademie (Vladislava Pekarkova) en Kulturverein Lepschi (Christian Pfabigan).

TFCB AEBR mei 2015 (2)

Gasten uit binnen- en buitenland bij de `dubbele stadsrondleiding' onder leiding van Bernhard Schneider. De groep voor het `Fluechtlingsfriedhof' in Gmuend. Foto (c) ILD