Ontwikkelingen smart grids in Canada

Gepubliceerd op: 1 juni 2015 | Gewijzigd op: 3 juni 2015

Net als de VS heeft Canada een verouderde elektriciteitsinfrastructuur, die gevoelig is voor extreme weersomstandigheden. Er is een sterke groei van wind- en zonne-energie. Net als in Nederland woont het grootste deel van de bevolking in stedelijke gebieden.

Deze factoren bieden kansen voor Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen voor samenwerking, technologie-export en advisering in Canada.

Ontario en British Columbia lopen voorop

Kansen zijn er vooral in Zuid-Ontario (waaronder Toronto) en in Metro Vancouver (Vancouver en omgeving, British Columbia). Deze provincies hebben een actief beleid, een hoge bevolkingsdichtheid en bevolkingsgroei, en er zijn gerenommeerde kennisinstellingen (als de University of Waterloo). Het beleid in Ontario is gebaseerd op het Long Term Energy Plan (2013). Dit plan heeft geleid tot een aantal smart-gridprojecten en de oprichting van het Ontario Smart Grid Forum. Het beleid in British Columbia (BC) is gebaseerd op het BC Energy Plan en de daaruit voorvloeiende Clean Energy Act.

Mede dankzij dit beleid lopen deze provincies voorop in Canada met het aantal smart-gridprojecten en investeringen van hightechbedrijven:

* Schneider Electric opende een Smart Grid Lab bij Ryerson University in Toronto

* GE Digital Energy heeft een GE Grid IQTM Global Innovation Center in Markham, Ontario

* Metro Vancouver huisvest een aantal bedrijven dat smart grid-technologie ontwikkelt, zoals Tantalus en Xantrex (onderdeel van Schneider Electric).

* `Local Distribution Companies' in Zuid-Ontario

* BC Hydro in Metro Vancouver (uitrol van slimme meters)

Andere provincies volgen

In andere provincies zijn vaak grote `electric utilities', die in handen zijn van de provinciale overheid, de drijvende kracht. Zo heeft Hydro-Quebec een groot onderzoekslaboratorium voor Smart Grids en is het een samenwerkingsverband aangegaan met Sony voor de ontwikkeling van grootschalige

elektriciteitsopslag. In Fredericton, New Brunswick heeft Siemens in samenwerking met NB Power een smart grid `center of competence' geopend.

Interessante evenementen

* Future of Canada's Utilities (17-18 juni 2015, Toronto, Ontario) is de conferentie voor `electric utilities' en besteedt veel aandacht aan Smart Grids.

* SmartGrid Canada 2015 (5-7 oktober 2015, Markham, Ontario) is het grootste Smart Grid evenement van Canada.

* QUEST2015 (26-28 oktober 2015, Toronto, Ontario) richt zich op de ontwikkeling van Smart Energy Communities waarin elektriciteit, aardgas, warmte en lokale opwekking op een slimme manier worden geintegreerd.

Meer informatie

Bent u geinteresseerd in de Smart Grids markt in Canada? Neem dan contact op met:

Nederlandse ambassade in Ottawa

Contactpersoon: Hans Moor

T +1 613 670 60 28

E ott-ea@minbuza.nl

Nederlandse bedrijven verdienen hun geld voor een groot deel over de grens. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zet zich daarom actief in voor de belangen van Nederlandse bedrijven in het buitenland. Onder meer via het netwerk van ambassades, consulaten en NBSO's.

En verder:

* CanmetENERGY publiceert jaarlijks een overzicht van de belangrijkste Smart Grid ontwikkelingen in Canada (zie onder Download) en leidt het Canadian Smart Grid Action Network als onderdeel van het International Smart Grid Action Network van de International Energy Agency (IEA).

* Canadian Electricity Association (CEA) vertegenwoordigt bedrijven in de gehele waardeketen van de elektriciteitsvoorziening en heeft informatie over de Canadese elektriciteitsvoorziening in het algemeen en Smart Grids en standaarden in het bijzonder.

* SmartGrid Canada is een brancheorganisatie ter bevordering van de ontwikkeling van Smart Grids.