GS werken ‘Ruimte voor Gelderland’ uit

GS werken ‘Ruimte voor Gelderland’ uit

Aansluiten bij de energie in de samenleving, ruimte maken en ruimte geven. Dat is de manier waarop het Gelderse college deze coalitieperiode wil werken. Dit blijkt ook uit de Voorjaarsnota van de provincie. Dat betekent niet overal dezelfde aanpak, maar verschil maken met partners die mee willen doen, ook grensoverschrijdend.

De provincie wil hiervoor € 560 mln. investeren, aanvullend op het ingezette beleid. Het college moet daarbij scherpe keuzes maken. Centraal staan het werken met gebiedsopgaven en de aanpak van de provinciale kerntaken. Het programma Stad en Regio stopt aan het einde van 2015 en de Sleutelprojecten worden eind 2017 afgerond.

Jan Markink: “Samen met onze partners gaan we werken aan de economische kracht, de onderlinge verbondenheid en een vitale leefomgeving van en voor alle Gelderlanders. Daar waar en wanneer er energie op zit.”

De investering van € 560 mln. is als volgt verdeeld

· Economie                      €  100   mln
· Mobiliteit                    €  100   mln
· Gebiedsopgaven                €    90   mln
· Energie                       €    80   mln
· Programma steen goed benutten €    80   mln
· Breedband                     €    70   mln
· Cultuur                       €    20   mln
· Sport                         €    20   mln
 

Flexibel inspelen op kansen

Bij de manier van samenwerken past een financieel instrumentarium waarbij de juiste kansen op het juiste moment benut kunnen worden. Door te werken volgens ‘dynamisch programmeren’ waarmee de provincie op het gebied van mobiliteit en gebiedsontwikkeling ervaring heeft opgedaan, blijft er ruimte over om flexibel in te spelen op nieuwe ontwikkelingen. Deze ruimte, € 150 van de € 560 mln wordt gedekt uit meevallers of aanpassingen op programma’s en de begroting. Daarnaast is voor de totale investering € 300 mln uit het spaargeld nodig en € 110 mln directe investeringsruimte.

Impuls voor werkgelegenheid succesvol

De oorspronkelijke doelstelling van 3.000 tot 4.000 mensjaren werk van de Robuuste Investeringsimpuls (RII) (extra investering in de Gelderse werkgelegenheid) wordt ruimschoots gehaald. Een 3-tal projecten krijgen een verlenging van de eindtermijn (jeugdwerkgelegenheid, N781 en kunstwerken A348). Daarnaast voldoen een aantal projecten niet aan de criteria van de RII; afronding vóór eind 2015. Van deze projecten wordt voorgesteld de middelen vij te laten vallen aan het begrotingssaldo. Het gaat hier om een bedrag van € 9,1 mln.

Provinciale Staten

De Voorjaarsnota vormt de opmaat naar de Begroting 2016 en in het document wordt de Begroting 2015 bijgesteld. De voorjaarsnota wordt door Provinciale Staten op 24 juni in de commissievergaderingen behandeld. De plenaire behandeling volgt in de Statenvergadering van 8 juli. De Voorjaarsnota is te vinden op de provinciale website www.Gelderland.nl/begroting