RCN levert een bijdrage aan de Spelchek Papiamentu 2.0

Rijksvertegenwoordiger Gilbert Isabella heeft vanochtend (2 juni) het eerste exemplaar van de Spelchek Papiamentu 2.0 gekregen, uit handen van Ronald Severing, voormalig directeur van De Fundashon pa Planifikashon di Idioma (FPI) en deeltijdprofessor Papiamentu aan de University of Curacao (UoC).

Winsel Peney, voorzitter van De ComputerClub en gepensioneerd hoofdwetenschappelijk medewerker UoC, gaf uitleg over De Spelchek. De Spelchek controleert of de woorden in een tekst geschreven zijn volgens de juiste spelling. Dat wordt gedaan door woorden uit de tekst te vergelijken met woorden in een lijst. De Spelchek 2.0 geeft suggesties gebaseerd op de taalregels van het Papiamentu. Versie 2.0 werkt met Microsoft Office 2010 en 2013. Een versie voor Mac-gebruikers verschijnt binnenkort.

Rijksdienst Caribisch Nederland (RCN) stelde USD 30.000,- ter beschikking voor de ontwikkeling van de vernieuwde software van de SpelCheck 2.0. Ook heeft RCN bijgedragen met technische ondersteuning ter realisatie van dit project. Isabella: `De lokale culturen alsmede de lokale talen vormen niet alleen een belangrijk aandachtspunt voor Rijksdienst Caribisch Nederland, maar zijn wat mij betreft een verbindende schakel. We hechten hier niet alleen veel waarde aan, we willen hieraan graag continu een bijdrage leveren. Gelukkig kunnen we dat ook mogelijk maken, mede dankzij de vele mensen die bij ons werken en hun bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de eilanden.'

De software wordt op alle werkplekken binnen RCN geinstalleerd. Isabella: `Ik hoop dat vele andere organisaties het voorbeeld volgen en zo ook hun medewerkers kunnen voorzien van een goede spellingscheck.' De pers heeft ook een exemplaar van de SpelCheck ontvangen. Een gereedschap dat zeker zal bijdragen aan het belangrijke werk dat zij hebben om de bevolking van Bonaire te informeren.

De presentatie van de Spelchek Papiamentu is een primeur voor Bonaire. De ontwikkelaars van het programma zijn onder andere Ronald Severing, Sidney Joubert en Winsel Peney hebben ervoor gekozen om het eerst op Bonaire te presenteren vanwege het grote aandeel dat RCN had in de realisatie van dit project. Dinsdag 2 juni in de middaguren is de Spelchek op Curac,ao gepresenteerd.

De Spelchek Papiamentu is verkrijgbaar via www.kontrografia.com.