Wat helpt jongeren met een ouder met psychische problemen? (Promotie)

Datum woensdag 3 juni 2015

Tijd vanaf 14:30

Locatie Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2, Nijmegen

Faculteit Faculteit der Sociale Wetenschappen

Promovendus mevrouw L.M.A. van Loon MSc.

Promotor(es) prof. dr. C.L.M. Witteman, prof. dr. C.M.H. Hosman

Copromotor(es) dr. M.O.M. van de Ven, dr. K.T.M. van Doesum

Subtitel Adolescents and parental mental illness: risk and protective factors for internalizing and externalizing problems

Beschrijving

Als ouders psychische problemen hebben, lopen hun kinderen risico om zelf ook problemen te ontwikkelen. Linda van Loon vergeleek een groep jongeren met een ouder met psychische problemen met een groep jongeren met ouders zonder psychische problemen. Ze vond dat de eerste groep inderdaad meer problemen had zoals angst en agressie dan de tweede groep. In de eerste groep was ook de sfeer in het gezin negatiever en waren ouders en kinderen minder positief naar elkaar. Wat eraan kan bijdragen dat jongeren met een ouder met psychische problemen zich positief ontwikkelen, is dat ouders betrokken zijn en weten wat er in hen omgaat, en dat jongeren meer vertellen aan hun ouders. Ook is het belangrijk dat jongeren minder negatieve gevoelens en gedachtes over de problemen van hun ouder hebben en dat zij gewoon kind kunnen zijn. Preventieve interventies kunnen meer aandacht schenken aan deze factoren, om zo de problemen van jongeren te verminderen.

Biografie

Linda van Loon (Roosendaal, 1985) studeerde Psychologie aan de Radboud Universiteit. Vervolgens volgde ze een onderzoeksmaster Gedragswetenschappen en een onderzoeksstage in Toronto (Canada). Bovenstaand onderzoek voerde ze uit binnen het Behavioural Science Institute van de Radboud Universiteit.