Ongewenste meldingen: "Die 50 procent reductie in 2020 kunnen we hal..


4 juni 2015

Ron-ZuijderwijkRon Zuijderwijk, senior specialist brandveilig bouwen en omgeving van de veiligheidsregio Noord-Holland Noord is van mening dat zijn regio `op schema' ligt als het gaat om het terugdringen van ongewenste meldingen.

`Op schema', houdt voor Noord-Holland Noord een actueel reductiepercentage in van 36 procent. "Dat is het meest recente cijfer", bevestigt Ron Zuijderwijk. "Die 50 procent in 2020 moeten we kunnen halen. Ik heb zelfs de verwachting dat we nog iets beter gaan uitkomen."

Aan alle kanten bezig

Een verwachting die is gebaseerd op de activiteiten die worden ondernomen, gecombineerd met het cumulatieve effect van `tussen de oren krijgen'. Ron: "We zijn aan alle kanten bezig. Brandveilig leven, Geen nood bij Brand, Brandweer over morgen, we haken overal bij aan. Los daarvan hebben we
nog een project lopen dat is gericht op penitentiaire inrichtingen. Alle activiteiten hebben ook een effect op de ongewenste meldingen. De actie aan de voorkant, zoals we dat noemen, zodat die rode auto steeds vaker niet voor niets de kazerne uitrijdt."

Het lastige van de oude situatie, van voor de regionalisering, is dat activiteiten erg versnipperd en kleinschalig waren en dat er een tweedeling was in verantwoordelijkheden. Aan de ene kant de veiligheidsregio, aan de andere kant gemeenten. Net als in veel andere regio's volgde in 2011 in
Noord-Holland een verandering op het gebied van loze meldingen. Er werd overgegaan tot het registreren van alle inkomende brandmeldingen. Meten bleek dankzij het ingenieuze Plato-managementsysteem al snel weten en daarmee de mogelijkheid om gericht te sturen.

Ron: "Daar kwam in 2012 de nieuwe bouwregelgeving bij. Na verloop van tijd zijn we organisaties actief gaan ontkoppelen en daarmee liep het aantal meldingen gelijk enorm terug."

Kleurenspoor

Ron Zuijderwijk legt uit dat Noord-Holland Noord niet in alle opzichten het `kleurenspoor' volgt dat onderdeel is van het STOOM-project. Het gele en blauwe spoor worden min of meer overgeslagen. Ron: "We vinden dat we door de tijdelijkheid van het gele en blauwe spoor in de knoei komen met de
rolverdeling van mensen en met verantwoordelijkheden. Onze stelling is dat we doen aan bronbestrijding en niet aan symptoombestrijding, en daarom hebben we alleen de groene situatie voor ogen."
Het eindplaatje dus? "Ja, daar gaat het om. En dan is het eindplaatje aan het eind van het STOOM-project ook nog maar een voorlopig eindplaatje. We moeten zeker tot 2020 actief bezig blijven met het terugdringen van loze meldingen. Nul moet het doel zijn, al weten we nu al dat we dat nooit
gaan halen."