Aanzienlijke vermindering van de loonkloof tussen mannen en vrouwen


Datum: 04 juni 2015

Het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen heeft zijn loonkloofrapport 2015 gepubliceerd en stelt vast dat een vrouw gemiddeld 9% per uur minder verdient dan een man. Daarmee daalt de loonkloof op basis van het uurloon met 1%.

Op jaarbasis stellen we echter vast dat de loonkloof stagneert op 22%, onder meer door het effect van het deeltijds werk. De verschillen tussen de werkzaamheidsgraad van vrouwen en mannen of de nationaliteit zijn ook elementen die de aanhoudende loonkloof in Belgie deels helpen te verklaren.

Deeltijds werk heeft de grootste impact op het loon. Deeltijds werk blijft in de eerste plaats een vrouwenzaak en deze situatie evolueert nauwelijks.

De werkzaamheidsgraad van vrouwen vertoont de laatste jaren een lichte stijging, terwijl die van mannen daalt. De stijging van de werkzaamheidsgraad van vrouwen gaat echter vaker gepaard met banen van mindere kwaliteit die ook minder goed betaald worden, waardoor de loonkloof groter wordt.

Bovendien is de negatieve impact van een vreemde nationaliteit of een ander geboorteland op de kansen op werk groter voor vrouwen dan voor mannen. Slechts een kwart van de vrouwen en minder dan de helft van de mannen uit niet-EU-landen hebben een baan in Belgie.

Het Instituut sluit zijn rapport af met een reeks aanbevelingen voor de regering, de ondernemingen en de maatschappij in het algemeen. Hierbij wordt gewezen op het belang van de concrete uitvoering van de loonkloofwet van 22 april 2012, het verbeteren van de mogelijkheden voor de combinatie
van werk en priveleven, een betere taakverdeling thuis, de ontwikkeling van een meer flexibele arbeidsmarkt en de strijd tegen de genderstereotypen en segregatie op de arbeidsmarkt.

Raadpleeg het jaarrapport over de loonkloofExterne link van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen.