De spelregels voor collecteren en huis-aan-huisverkoop


Collectes en inzamelingsacties. De meeste inwoners van De Ronde Venen krijgen hier zeer regelmatig mee te maken. Is er een vergunning nodig voor dat soort activiteiten? En hoe zit het met de huis-aan-huisverkoop van kalenders en andere commerciele producten? Dit artikel zet de spelregels op
een rij.

In de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) van De Ronde Venen staan regels voor collectes, inzamelingen en verkoop van goederen. Altijd geldt: wanneer bij activiteiten de indruk wordt gewekt dat de opbrengst is bestemd voor een liefdadig of ideeel doel, is daarvoor een vergunning nodig.
Tenminste, als die activiteit op straat of huis-aan-huis plaatsvindt, dus in de openbare ruimte. Voorbeelden zijn collectes aan de deur en de verkoop van artikelen voor een goed doel bij de ingang van een winkelcentrum.

Collecterooster
Het Centraal Bureau Fondsenwerving heeft een officieel collecterooster opgesteld. Dat geldt in alle gemeenten. Hierop staat wanneer landelijke organisaties collecteren. Op de gemeentepagina in het Witte Weekblad staat dit overzicht maandelijks vermeld.
U vindt dit rooster ook op de website van het Centraal Bureau Fondsenwerving www.cbf.nl/collecterooster/. Daar kunt op Collecteroosters klikken en vervolgens bij Per gemeente `De Ronde Venen' invullen.

Naast de landelijke zijn er twee lokale organisaties die in de gemeente collecteren en dus niet op het rooster staan: Stichting Feestelijkheden Abcoude en Oranjevereniging Baambrugge. Deze organisaties en de landelijke instellingen op het Rondeveense collecterooster hebben een doorlopende
vergunning van de gemeente. De plaatselijke instellingen mogen niet in alle kernen collecteren. Dat mag alleen in de kern waarvoor de opbrengst van de collecte gebruikt wordt.

De vergunning om te collecteren is aan een aantal voorwaarden gebonden:

* De collectanten moeten minstens veertien jaar oud zijn.
* Het collecteren is niet toegestaan op zon- en feestdagen. Op alle andere dagen mag het alleen tussen 9.00 en 21.00 uur.
* De collectebussen moeten verzegeld zijn.
* De collectebussen moeten een opschrift hebben waaruit blijkt namens wie wordt gecollecteerd c.q. wat het (goede) doel is.

Sportclubs en verenigingen
Los van de collecte van de stichting Feestelijkheden Abcoude en Oranjevereniging Baambrugge krijgt de gemeente regelmatig verzoeken van plaatselijke sportclubs, verenigingen en andere Rondeveense organisaties. Zij willen graag vergunning voor acties die de club- of verenigingskas ten goede
komen of die lokale initiatieven ondersteunen. Deze acties lopen uiteen van de verkoop van stroopwafels en sponsorlopen tot het ophalen van goederen en het inzamelen van geld.

Als de gemeente hiervoor vergunning geeft, geldt daarbij een aantal voorwaarden:

* De `inzamelaars' van geld of goederen moeten minstens veertien jaar oud zijn.
* Het inzamelen van geld en/of goederen is niet toegestaan op zon- en feestdagen. Op alle andere dagen mag het alleen tussen 9.00 en 21.00 uur.
* De `inzamelaars' van geld of goederen moeten een kopie van de vergunning bij zich hebben en die op verzoek kunnen tonen.

Geen vergunning: besloten kring
Voor inzamelingen en collectes in besloten kring is geen vergunning nodig. Voorbeelden zijn een collecte tijdens een bedrijfsfeest, een fundraisingactie op een school of een veiling voor het goede doel binnen de muren van een welzijnsinstelling.

Geen vergunning: venten en ambulante handel
Ook de verkoop en het aanbieden op straat of huis-aan-huis van goederen of diensten voor commerciele doeleinden zijn niet aan een vergunning gebonden. Juridisch worden al deze vormen van ambulante handel aangeduid met de term `venten'. Voorbeelden van venten zijn het aanbieden om scharen en
messen te slijpen, en het verkopen van kalenders of andere artikelen.
Als de indruk wordt gewekt dat de opbrengst van deze activiteiten wel ten goede komt aan een goed doel, zijn ze vergunningplichtig. U kunt de verkoper dan vragen de vergunning te tonen.
Wanneer het gaat om een puur commerciele activiteit die de verkoper/aanbieder ten goede komt, kan de gemeente daar een beperkt aantal (algemene) regels aan stellen. Venten is verboden:

* als daardoor de openbare orde, de openbare veiligheid, de volksgezondheid of het milieu in gevaar komt;
* op zondag;
* op maandag tot en met zaterdag tussen 20.00 en 10.00 uur.

Bij twijfel
De regels en vergunningen bieden helaas geen waterdichte bescherming tegen malafide praktijken. Dat is in ons huidige wetgevingsstelsel nu eenmaal onmogelijk. Er zijn gelukkig veel betrouwbare personen, en bekende en minder bekende organisaties die met uw hulp bijdragen aan een betere wereld.
Helaas zijn er ook altijd de spreekwoordelijke `rotte appels' die alleen op eigen gewin uit zijn. Wees daarom altijd kritisch en voorzichtig. Zeker voor mensen die geld of goederen van u willen, geldt: als u twijfelt aan de goede bedoelingen van degene die u benadert, ga dan niet op zijn of
haar aanbod in.