Geen wekelijkse gft-inzameling in de zomermaanden


Afbeeldingn gft afval

Het ophalen van huisvuil in De Ronde Venen is met ingang van 1 januari behoorlijk veranderd. Helaas was het nieuwe ophaalschema niet te combineren met de wekelijkse inzameling van groente-, fruit- en tuinafval in juni, juli en augustus.

Voor 2015 telde De Ronde Venen drie gebieden met elk een eigen inzamelschema voor huishoudelijk afval. Vanaf dit jaar worden in de hele gemeente de verschillende soorten afval op dezelfde dag opgehaald. Er verschijnen dus niet langer drie afvalkalenders, maar een.
Met dit nieuwe schema is het niet meer mogelijk om 's zomers het gft-afval wekelijks op te halen. De gft-containers worden daarom in juni, juli en augustus - net als de rest van het jaar - elke twee weken opgehaald.

Hoe voorkom ik overlast van de gft-container bij warm weer?
Bij warm weer kan de gft-bak gaan stinken. De ergste overlast kunt u voorkomen door de volgende tips op te volgen:

* Vlees- en visresten kunnen in de warme perioden stankoverlast en maden tot gevolg hebben. Verpak dit afval in die perioden in krantenpapier of doe het in de container die het eerst wordt geleegd.
* Zorg dat de gft-bak niet in de volle zon staat.
* Laat het keukenafval uitlekken voor u het in de bak doet.
* Gooi geen vochtig afval in de container. Laat gemaaid gras bijvoorbeeld een dagje drogen en laat vochtige etensresten in het gootsteenbakje uitlekken.
* De bak blijft schoner wanneer u onderin de bak een laagje droog gft-afval doet, bijvoorbeeld kleine takjes of snijbloemen.
* Ook door een krant onder in de bak te leggen kunt u voorkomen dat het te vochtig in de bak wordt. Daardoor is de container gemakkelijker schoon te houden. Een lege eierdoos onder in bak zorgt er ook voor dat de bodem schoon blijft.
* Het is verstandig om de gft-bak regelmatig schoon te maken, want juist het achtergebleven afval kan gaan stinken. Ook is het belangrijk om gft-afval in de container niet aan te stampen, houd het zo luchtig mogelijk.