Het coalitieakkoord voor 2015 - 2019


op 4 jun 2015

Vier partijen (VVD, CDA, D66 en Partij van de Arbeid) vormen sinds april 2015 samen het dagelijks bestuur van de provincie Gelderland. Na de verkiezingen voor Provinciale Staten in het voorjaar van 2015 hebben zij een coalitieakkoord geschreven. Daarin staat waar het college van Gedeputeerde
Staten (GS) tot de volgende verkiezingen in 2019 aan werkt.

Opdracht
De opdracht die de vier partijen zichzelf gesteld hebben in het coalitieakkoord 'Ruimte voor Gelderland' is in een zin samengevat: Werken aan economische kracht, de onderlinge verbondenheid en een vitale leefomgeving van en voor alle Gelderlanders.

Bestuursstijl
Hoe zien de vier partijen de rol van de provincie in de samenleving? Op welke manier wil het college van GS de provincie besturen?

De provincie stelt zich op als een eigentijdse overheid. Niet een overheid die tot in detail voorschrijft wat er moet gebeuren, maar als een partner die met inwoners van Gelderland bespreekt wat wenselijk en mogelijk is. Het college wil inwoners, bedrijven en organisaties, `iedereen met een
hart voor Gelderland' de ruimte geven om dat samen voor elkaar te krijgen.

Het bruist in de Gelderse samenleving van de initiatieven en plannen om nieuwe dingen te doen, dingen te veranderen. De provincie wil daaraan meewerken. Dat kan op allerlei manieren: met plannen of geld, met regels of juist met minder regels, door deelnemers bij elkaar te brengen, de ruimte te
geven, lastenverlichting.

Het begint met een gesprek over wat de partners samen willen bereiken. Vervolgens nemen zij elk hun eigen verantwoordelijkheid en gaan ze samen aan de slag. Een deel van het geld dat nodig is om plannen uit te voeren kan van de provincie komen, maar ook gemeenten, het Rijk, Europa, de regio's,
maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven kunnen bijdragen.

Visie, opgaven en ambities
In welke kwesties zien de vier partijen voor de provincie een rol weggelegd ? Wat willen zij daarin bereiken? Een greep uit de punten in het coalitieakkoord:

* Teveel mensen in Gelderland hebben geen werk. Er is vernieuwing nodig in arbeidsprocessen om iedereen weer kansen te bieden op de arbeidsmarkt. De provincie werkt aan meer bedrijvigheid, met oog voor mens, milieu en winstgevendheid.

* Voor steeds meer activiteiten moet in Gelderland een plek gevonden worden. Dat gaat de provincie doen door slim om te gaan met de ruimte: hergebruik en slimmer combineren.

* Uit sommige gebieden en binnensteden trekken mensen en bedrijven weg. Met een programma wil het college bereiken dat leegstaande kantoren, winkels en agrarische gebouwen voor iets nieuws gebruikt worden.

* De provincie wil het gebruik van ouderwetse energiebronnen door duurzame vervangen, zodat Gelderland 2050 energieneutraal is.

* De provincie zet zich in voor een sterke landbouw. Dat is belangrijk voor het buitengebied en voor de voedselverwerkende industrie.

* Alle Gelderlanders moeten snel, veilig en gezond kunnen reizen van woning naar werk, school, zorg, familie en voorzieningen.

* Een cultureel aanbod, gericht op een groot en nieuw publiek, want cultuur is belangrijk voor (jonge) mensen en voor de economie

* De provincie wil meer mensen aan het sporten krijgen. Dat is belangrijk voor ieders gezondheid, maar ook voor de economie.

Plannen
Waar gaat de provincie in de periode 2015 - 2019 aan werken om het bovenstaande voor elkaar te krijgen? Enkele voorbeelden:

* Een programma met de naam `Steen-goed Benutten', om gemeenten te helpen bij het maken van goede plannen, vooral voor binnensteden

* Een programma voor omvorming van kantoren, winkelpanden en agrarische gebouwen

* Een plan om 100.000 woningen voor 2020 energiezuinig te maken

* Realiseren van meer wind- en zonne-energie

* Ruimte en hulp voor maatschappelijke organisaties en burgerinitiatieven die goede ideeen hebben om de leefbaarheid op het platteland te verbeteren

* De aanleg van breedband in het buitengebied

* Grond aankopen voor nieuwe natuur

* De ontwikkeling van agrarische bedrijven bijsturen met het oog op dierenwelzijn, landschappelijke inpassing, milieu, duurzaamheid en volksgezondheid

* Toeristische wandel-, fiets-, ruiter- en mountainbikenetwerken uitbreiden

* Investeren in overslag van goederen tussen spoor, weg en water

* Rondwegen aanleggen en verkeersknelpunten oplossen

* Lobbyen voor verbetering van Rijkswegen, zoals een bredere en veiligere A15

* Het netwerk van snelfietspaden voltooien

* Jonge werkzoekenden begeleiding geven die beter aansluit bij de de vraag van ondernemers

* Voor ondernemers goede toegang tot kennis regelen en regelarme broedplaatsen creeren

* Innovatie ondersteunen en bevorderen dat die wordt omgezet in blijvende werkgelegenheid

* Bedrijfsterreinen moderniseren en energie-efficient maken

* Culturele instellingen uitdagen tot innovatie en cultureel ondernemerschap

* Cultuurhistorische gebouwen onderhouden, restaureren en een nieuwe bestemming geven

* Gemeenten steun geven om plannen uit te voeren waarvan mensen uit een wijde omgeving kunnen profiteren

* Sportevenementen, voor topsporters en voor alle andere Gelderlanders.

Financiering
Hoeveel geld wil het college daar in steken en waar komt dat geld vandaan?
Om bovenstaande plannen te kunnen uitvoeren vinden de coalitiepartijen het nodig flink te investeren in Gelderland, in totaal (vanaf 2016) 560 miljoen euro. Daarvoor gebruikt de provincie een deel (300 miljoen) van het kapitaal dat ze verkreeg uit de verkoop van NUON.

De provincie steekt haar geld zoveel mogelijk in projecten onder de voorwaarde dat het wordt terugbetaald als het project geld gaat opleveren. Zo blijft er ook in de toekomst geld voor nieuwe investeringen.

Documenten

* Ruimte voor Gelderland - Coalitieakkoord Gelderland 2015-2019
* Coalitieakkoord van VVD, CDA, D66 en PvdA voor de Statenperiode 2015-2019, gepubliceerd op 20 april 2015. (PDF 175 kB)

Meer over

* De uitdaging opgepakt, balans van coalitieperiode 2011-2015

-.-.-.-.-.-.-.-.-.

Voor meer informatie over dit bericht kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de afdeling Communicatie, Peter Droste, (026) 359 90 25, voor SMS contact 06 52 80 18 09, p.droste@gelderland.nl of het Provincieloket (026) 359 99 99, provincieloket@gelderland.nl.

Bron: www.gelderland.nl