Samen verder voor een sterk stedelijk netwerk


In het advies `Samen verder voor een sterk stedelijk netwerk' komt de Provinciale Adviescommissie Leefomgevingskwaliteit (PAL) tot 4 aanbevelingen om samen met partners de agglomeratiekracht van het stedelijk netwerk in de Zuidvleugel en Zuid-Holland te versterken.

Dit is nodig, want de economische ontwikkeling van het stedelijk netwerk in Zuid-Holland blijft achter bij die van de Noordvleugel van de Randstad en van andere stedelijke regio's in Noordwest Europa waarmee wij concurreren om talent en investeringen (kennis, kunde en kapitaal).

4 aanbevelingen om het stedelijk netwerk te versterken:

1. Innovatie en interactie: ontwikkel en verbind samen met partners sterke stadscentra en andere economische hot spots om de synergie binnen en tussen stedelijke innovatie- en interactiemilieus te versterken.
2. Multimodaal mobiliteitsnetwerk: werk samen met partners aan een samenhangend multimodaal stedelijk en regionaal mobiliteitsnetwerk, zodat mensen elkaar snel en betrouwbaar kunnen bereiken en maak daarbij meer gebruik van ketenmobiliteit, vooral op de overgangen van landelijk naar stedelijk
gebied.
3. Fiets- en groenblauw netwerk: realiseer samen met partners een sterk (snel)fietswerk en een sterk groenblauw netwerk dat stad en land verbindt. Door de populariteit van de e-bike zal dit fietsnetwerk steeds meer gebruikt worden voor langere verplaatsingsafstanden, ook in het
woon-werkverkeer. Combineer dit fietsnetwerk waar mogelijk met een sterk groenblauw netwerk dat stad en land dooradert en verbindt om te komen tot aantrekkelijke fietsroutes langs water en door groen.
4. Ruimte en economie: vergroot de samenhang tussen het ruimtelijk en economisch beleid. Bestrijd in dit kader (grootschalige) leegstand en bevorder herbestemming. Mobiliseer als provincie de denkkracht over de netwerkstad en bundel de bestuurlijke samenwerking.