Ondersteuning kinderen met cluster 2 indicatie vanuit de eerste lijn


04 juni 2015
Algemeen

Ondersteuning kinderen met cluster 2 indicatie vanuit de eerste lijn

Met de invoering van het passend onderwijs op 1 augustus 2014 zijn de rugzakjes in het onderwijs afgeschaft. Hoewel de rugzakjes bedoeld waren voor extra formatie of het aanschaffen van leermiddelen werden deze gelden ook wel gebruikt voor het bieden van een vergoeding aan eerstelijns
logopedisten voor het bijwonen van een overleg op school of voor het schrijven van een uitgebreid verslag voor de (her)indicatie voor cluster 2. Omdat scholen geen verantwoording hoefden af te leggen voor de besteding van de rugzakje, hadden zij de mogelijkheid om hiervoor een eigen beleid te
ontwikkelen.

De NVLF is met Simea (de koepel van de cluster 2 scholen) in overleg om naar een oplossing te zoeken voor de knelpunten die met name door de logopedisten uit de eerste lijn worden ervaren. Deze knelpunten zijn:

1. De instellingen vragen van de logopedist om het overleg bij te wonen op de school van de leerling, dit vraagt een tijdinvestering waar geen vergoeding tegenover staat.
2. Het onderwijs vraagt een groot aantal onderzoeken ter onderbouwing van de (her)indicatie voor cluster 2;
3. De wijze van verslaglegging.

1. Het bijwonen van een overleg op school

Voorheen waren er sommige scholen die vanuit het rugzakje een vergoeding boden aan de logopedist om bij overleg aanwezig te zijn. Dit was het beleid van de school. Het systeem van rugzakfinanciering is afgeschaft. Het budget voor ondersteuning aan de leerlingen met een cluster 2 indicatie is
overgeheveld naar de instellingen. De ondersteuning aan de leerlingen wordt verzorgd en bekostigd via arrangementen vanuit de cluster 2 scholen. Binnen deze arrangementen is geen ruimte om het bijwonen van een overleg te bekostigen.

Wij hebben ervan kennis genomen dat er geen budget beschikbaar is. De NVLF is het er niet mee eens dat een logopedist gevraagd wordt om een overleg bij te wonen dat met een grote tijdsinvestering gepaard gaat, zonder dat hier een vergoeding tegenover staat.

Advies:
Op het moment dat je wordt uitgenodigd om een overleg bij te wonen raden we aan om de meerwaarde voor het eigen logopedisch handelen mee te wegen in het besluit al dan niet aan dit verzoek gehoor te geven. Indien ouders een dergelijk verzoek doen kan bij de ouders de vergoeding voor het
bijwonen van het overleg worden gedeclareerd.

1. Onderzoeken ter onderbouwing van de (her)indicatie

In het afgelopen najaar heeft de NVLF een korte inventarisatie gedaan onder een deel van de leden welke onderzoeken die voor de (her)indicatie moeten worden gedaan ook tot de "reguliere" logopedische behandeling behoren. Deze onderzoeken worden via de eerstelijns behandelingen vergoed.

Een deel van de onderzoeken die voor der (her)indicatie worden gevraagd behoren niet tot de gebruikelijke onderzoeken van de logopedische behandelingen in de eerste lijn.

Binnen Simea wordt op dit moment nagegaan of het indicatie-onderzoek ook minder kan zijn of beter aan kan sluiten bij de onderzoeken die de logopedist al in de "reguliere" behandeling doet.

Hierover gaan de NVLF en Simea na de zomer in overleg waarbij zal worden getracht zoveel als mogelijk aan te sluiten bij de standaarden en richtlijnen voor de logopedie.

1. De wijze van verslaglegging

Eerstelijns logopedisten geven al langer aan het schrijven van een verslag tijdrovend is.

Ook over de wijze van verslaglegging wordt binnen Simea gesproken. Hierover komt ook na de zomer meer duidelijkheid. De insteek van de NVLF is dat de verslagen moeten voldoen aan de NVLF richtlijn verslaglegging. Zowel de NVLF als Simea hebben de intentie dat de wijze van verslaglegging geen
verzwaring van de administratieve lasten moet opleveren.

Tot slot

Wij hebben overleg met Simea over de knelpunten die eerstelijns logopedisten ervaren. De knelpunten worden herkend en erkend. Er wordt gezamenlijk gezocht naar een oplossing voor de knelpunten die worden ervaren.