Convenant Transformatie Ondersteuning


Zorg- en welzijnsaanbieders en gemeente Losser voeren een proef uit met ondersteuningsarrangementen op maat

donderdag 4 juni 2015 ondertekenden tien samenwerkende zorg- en welzijnsaanbieders en de gemeente Losser het `Convenant Transformatie Ondersteuning'. Namens de gemeente Losser zette wethouder Jan Martin van Rees zijn handtekening.
Partijen spreken in het convenant af dat zij gaan samenwerken met als doel de zorg en ondersteuning van inwoners van de gemeente Losser, die kampen met een beperking, op een nieuwe en unieke manier te gaan organiseren: in de vorm van arrangementen.
Het basisidee is om die noodzakelijke ondersteuning niet steeds direct te professionaliseren, maar voor iedere client te zoeken naar gecombineerde vormen van ondersteuning: een arrangement. Een arrangement waar geen formele indicatie van de gemeente Losser meer voor nodig is. Het doel is een
algemene voorziening op maat te realiseren, die de zelfredzaamheid van mensen en hun deelname aan het maatschappelijke verkeer ondersteunt. Deze vorm van samenwerking is uniek voor (Oost-)Nederland.



Combineren van professionele en vrijwillige ondersteuning: een arrangement

De samenwerkende partijen gaan in het komende jaar, in eerste instantie in de vorm van een pilot, samen aan de slag om de arrangementen uit te werken en vorm te geven. Zij kijken hierbij over hun eigen schutting. De arrangementsgedachte maakt het mogelijk verschillende systemen en
voorzieningen te combineren en voor meerdere doelgroepen open te stellen. Gekeken wordt naar ondersteuningsmogelijkheden bij zowel professionele organisaties als bij vrijwilligersorganisaties.
De partijen die deelnemen aan de pilot zijn: Aveleijn, Carintreggeland, De Twentse Zorgcentra, Erve Sleiderink, Interakt Contour, Landgoedboerderij, Mediant, RIBW GO, Stichting Fundament en Zorggroep Sint Maarten.

De planning is dat er in het derde kwartaal van 2015 uitgewerkte arrangementen liggen, waarmee vervolgens van november 2015 tot en met april 2016 proefgedraaid kan worden.



Win-Win-Win situatie

Het werken met arrangementen kan voor alle partijen voordelen gaan opleveren. Clienten krijgen ondersteuning op maat, die kan worden geleverd door zowel professionele - als door vrijwilligersorganisaties. De zorg- en welzijnsaanbieders krijgen een vast budget. Ze weten dan waar ze aan toe zijn
en hebben er belang bij om de ondersteuning die zij leveren waar mogelijk te combineren met andere, mogelijk voordeliger, vormen van ondersteuning. Voor de gemeente Losser biedt het voordelen, omdat op voorhand duidelijk is hoeveel geld de gemeente moet reserveren voor het financieren van de
ondersteuning. Tevens past het in het beleid om mensen in hun eigen kracht te houden, gebruik te maken van de energie in de samenleving en als overheid wat meer terug te treden.



Goede en betaalbare zorg nu en in de toekomst

"Om de zorg nu en in de toekomst op een goed kwalitatief niveau en betaalbaar te houden, is het belangrijk dat naar andere vormen van ondersteuning wordt gezocht", zegt wethouder Jan Martin van Rees. "Belangrijker dan het ontwikkelen van arrangementen of algemene voorzieningen is misschien nog
wel het welzijn en het plezier dat iemand beleeft aan de ondersteuning. Niet alleen voor degene die hulp nodig heeft, maar ook voor degene die de hulp levert."