Oplossing parkeerprobleem bij Laan van Meerdervoort


Oplossing parkeerprobleem bij Laan van Meerdervoort

Gepubliceerd:
04 juni 2015

Laatste wijziging:
04 juni 2015

De bomen in de middenberm van de Laan van Meerdervoort worden niet gekapt voor de aanleg van nieuwe parkeerplaatsen. Er is een andere oplossing gevonden voor het parkeerprobleem in de Vruchtenbuurt. Op de Mient en op een deel van de Laan van Meerdervoort komt extra parkeerruimte zonder dat dit
ten koste gaat van het groen. Daarnaast wordt een aantal bestaande parkeerplaatsen in de omgeving toegevoegd aan de Vruchtenbuurt. Het college neemt een groot deel van de aanbevelingen van de omwonenden over en komt daarmee een belangrijke afspraak uit het coalitieakkoord van juni 2014 na.

Wethouder De Bruijn (Verkeer): `Er zijn constructieve gesprekken gevoerd met alle belanghebbenden en dat heeft geleid tot een ontknoping waar iedereen zich in kan vinden. Er is een oplossing voor het tekort aan parkeerplaatsen in de Vruchtenbuurt en de bomen in de middenberm van de Laan van
Meerdervoort blijven staan. Daarmee komt een einde aan een jarenlange discussie.'

De Bruijn installeerde in oktober vorig jaar een denktank met vertegenwoordigers van het Wijkberaad Vruchtenbuurt en het actiecomite Laat de Laan de Laan. Er was een onafhankelijke voorzitter. De denktank heeft het tekort aan parkeerplaatsen in de Vruchtenbuurt geinventariseerd en hier
geschikte alternatieven voor aangedragen. De aanbevelingen uit het eindrapport zijn grotendeels overgenomen door het college.

Het actuele tekort aan parkeerplekken in de Vruchtenbuurt is vastgesteld op 253. Hiervoor zijn de volgende oplossingen gevonden.

Er komen 75 nieuwe parkeerplaatsen op de Mient. De aanleg wordt gecombineerd met noodzakelijk groot onderhoud. Een deel van de extra parkeerplaatsen komen haaks op de rijbaan.

Langs de middenberm (beide zijden) van de Laan van Meerdervoort tussen de Appelstraat en het De Savornin Lohmanplein worden in totaal 58 nieuwe parkeerplaatsen aangelegd. In het oorspronkelijke plan voor de herinrichting van de Laan van Meerdervoort van 2012 was hier al parkeerruimte voorzien.

Dertig parkeerplaatsen aan de Pioenweg (tussen Laan van Meerdervoort en Daal en Bergselaan) worden toegerekend aan de Vruchtenbuurt. Uit tellingen is gebleken dat hier vooral 's nachts veel parkeerplaatsen niet worden gebruikt.

Ook worden 90 parkeerplaatsen in de buurt Rosenburg beschikbaar gesteld aan bewoners van de Vuchtenbuurt. Ook hier wijst onderzoek uit dat vooral in de Treublaan, de Donker Curtiusstraat en een gedeelte van de Mgr. Nolenslaan en de Albardastraat veel parkeerruimte nu leegstaat.

De werkzaamheden (vervangen riolering, nieuw asfalt, aanleg fietspaden en 58 extra parkeerplaatsen) aan de Laan van Meerdervoort starten eind 2015 en zijn in de loop van het volgende jaar klaar. Daarna begint de herinrichting van De Mient, die naar verwachting in 2017 is afgerond.

De parkeerplaatsen aan de Pioenweg en in de buurt Rosenburg liggen er al. Hiervoor moet alleen de parkeerregeling worden aangepast.