Sneller, slimmer en schoner transport door Container Transferium Alb..


Het Container Transferium BCTN in Alblasserdam is donderdag 28 mei officieel geopend. Het Transferium moet transportpieken opvangen, de filedruk verminderen en een efficienter trucktransport realiseren. De Provincie Zuid-Holland heeft bijgedragen aan de realisatie van het Transferium.

Naast een financiele bijdrage heeft de provincie samen met Rijkswaterstaat de wegenstructuur rond Alblasserdam aangepast. Deze aanpassing zorgt voor een veilige en soepele afwikkeling van de vrachtwagens van en naar het Transferium.

Sneller, slimmer en schoner

Gedeputeerde Rik Janssen: "Het Transferium maakt het transport sneller, slimmer en schoner. Door de vaarwegen beter te benutten, ontlasten we de drukke autowegen rond Rotterdam. Dat leidt niet alleen tot een betere doorstroming en bereikbaarheid, maar ook tot een schoner transport. Ook zal de
afname van vrachtverkeer op de ruit van Rotterdam een positief effect hebben op de leefomgeving in de Rotterdamse regio."

A15 ontlasten

Het Havenbedrijf Rotterdam is tevreden met de komst van het Transferium: "Een goed bereikbare haven is voor ons essentieel. Op deze manier ontlasten we de A15 aanzienlijk," aldus Ronald Paul, chief operational officer van Havenbedrijf Rotterdam.

Een Transferium kenden we tot voor kort alleen als P+R buiten grote steden en winkelgebieden. Met als doel de parkeerdruk in het stadscentrum en files op de wegen naar de stad te verminderen. Eigenlijk is dit hetzelfde. Alleen gaat het hier om containers. Vrachtwagens die anders via de drukke
A15 naar de Maasvlakte zouden rijden, komen hun zeecontainers bij het Transferium halen en brengen. Binnenvaartschepen varen met een dagelijkse shuttle naar de Maasvlakteterminals waar ze de containers laden en lossen.

Schone technieken

BCTN in Alblasserdam is met de nieuwste schone technieken uitgerust: het heeft elektrische kranen, gebruikt schonere brandstof, walstroomvoorziening voor de binnenvaart, duurzame verlichting, extra maatregelen voor de afscherming van geluid en licht. Zelfs de stenen waarmee de terminal is
geplaveid zijn CO^2-arm gefabriceerd.

Omliggende terreinen

BCTN geeft de regio een impuls als het gaat om werkgelegenheid in het gebied. Het Havenbedrijf Rotterdam is voor de omliggende terreinen van circa 7 hectare in gesprek met diverse partijen. Gekeken wordt naar partijen uit de logistiek die het Container Transferium versterken.

Samenwerking

Dit project is tot stand gekomen dankzij financiering vanuit Havenbedrijf Rotterdam, het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, de Provincie Zuid-Holland en het bedrijfsleven. Voor dit project hebben Rijkswaterstaat en provincie Zuid-Holland de lokale wegenstructuur dusdanig aangepast dat
vrachtverkeer veilig en efficient naar het Transferium kan rijden.