Snel een plek voor je fiets in stalling Plein 1944


04/06/2015

Snel een geschikte plek vinden voor je fiets in fietsenstalling Plein 1944: dat is vanaf vandaag mogelijk. Het fietsdetectie- en verwijssysteem van het Nijmeegse bedrijf LumiGuide is vandaag door wethouder Binnenstad Ben van Hees in werking gesteld.

Het fietsdetectie- en verwijssysteem verwijst fietsers in de stalling aan Plein 1944 naar vrije parkeerplekken. Het grote voordeel hiervan is dat gebruikers niet meer hoeven te zoeken naar een plekje voor hun fiets, maar dat ze direct op de borden kunnen zien in welke rij er plaats is. Het
systeem kan daarnaast ook bepalen hoe lang een fiets al in de stalling staat, waardoor `weesfietsen' gemakkelijker opgespoord kunnen worden.

Het aantal vrije plaatsen in de stallingen wordt bepaald met een innovatief detectiesysteem dat werkt met optische sensoren. Deze sensoren registreren met behulp van `slimme software' of ergens wel of niet een fiets staat. De sensoren lijken op camera's, maar de beelden worden niet opgenomen
of opgeslagen waardoor de privacy van de fietser niet in het geding is.

Geautomatiseerde software verwerkt de informatie en stuurt real-time de beheerdersinterface en de verwijsborden in de stalling aan.

Na Utrecht is Nijmegen de eerste gemeente in Nederland die dit systeem in gebruik genomen heeft. Eerder zijn parkeergarages Kelfkensbos en de Stadhuisgarage al uitgerust met een detectiesysteem van LumiGuide.