Europa en Azie ontmoeten elkaar tijdens FOOTBALL FOR FRIENDSHIP, een initiatief van Gazprom

19 maart 2015

Moskou, 19 maart 2015 - Vandaag lanceert Gazprom, officieel partner van de UEFA Champions League, voor de derde keer FOOTBALL FOR FRIENDSHIP. Het project draait om een aantal grote evenementen. Rond 25 april vieren alle deelnemende landen International Day of Football and Friendship. Het internationale Street Soccer Tournament en het derde internationale FOOTBALL FOR FRIENDSHIP Forum vinden plaats in Berlijn, van 4 tot 7 juni 2015. Na het forum wonen de deelnemers de finale bij van de UEFA Champions League in het Olympiastadion in Berlijn.

Aan deze derde editie van FOOTBALL FOR FRIENDSHIP doen nog meer landen mee dan in de voorafgaande jaren. Voor het eerst verwelkomt het project jonge voetballers uit Azie. Het aantal deelnemende landen is gegroeid van 16 naar 24: Belgie, Bulgarije, China, Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Italie, Japan, Kazachstan, Kroatie, Nederland, Oekraine, Oostenrijk, Polen, Rusland, Servie, Slovenie, Slowakije, Spanje, Tsjechie, Turkije, Verenigd Koninkrijk, Wit-Rusland en Zwitserland.

"FOOTBALL FOR FRIENDSHIP is een van de maatschappelijke initiatieven waarmee ons bedrijf wil bijdragen aan de harmonieuze ontwikkeling van de jongere generatie", aldus Alexey Miller, vice-voorzitter van de Raad van Bestuur van Gazprom. "Wij hopen dat de deelnemers het belang gaan inzien van een gezonde leefstijl en van samenwerking om goede resultaten te behalen. Het project is gebaseerd op het idee van vriendschap en respect voor andere culturen. Deze eenvoudige en fundamentele waarden zijn een voorwaarde voor maatschappelijk welzijn. Daarmee levert FOOTBALL FOR FRIENDSHIP in de eerste plaats een bijdrage aan de toekomst.''

Franz Beckenbauer, internationaal ambassadeur van het project: "Ik vind het leuk om te zien dat dit jaar ook niet-Europese landen zoals China, Japan en Kazachstan deelnemen. Dit bewijst dat sommige universele waarden geen grenzen kennen en relevant zijn voor iedereen. De jongens en meisjes die aan de eerste en tweede editie van FOOTBALL FOR FRIENDSHIP deelnamen, zijn doordrongen geraakt van wederzijds respect en werden ambassadeurs voor de ideeen van gelijkheid en een gezonde leefstijl. Ze straalden uit hun ogen en dat zegt meer dan woorden. Ik weet zeker dat de jonge atleten die deelnemen aan het project, hun best zullen doen om deze wereld beter te maken.

ACHTERGROND

FOOTBALL FOR FRIENDSHIP is onderdeel van het programma 'Gazprom voor kinderen'. Het internationale project heeft als doel een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van jeugdvoetbal, en tegelijkertijd gelijkheid en vriendschap tussen jongeren uit verschillende landen te promoten. De kernwaarden van het project zijn vriendschap, gelijkheid, sportiviteit, gezondheid, vrede, toewijding, winnen en tradities. Beschermheer en ambassadeur van FOOTBALL FOR FRIENDSHIP is de wereldberoemde voetballegende Franz Beckenbauer.

Het belangrijkste evenement van het project is het FOOTBALL FOR FRIENDSHIP Forum dat spelers tussen 12-14 jaar van de beste voetbalclubs uit verschillende landen samenbrengt. De kernwaarden van het project zijn tot stand gekomen tijdens het eerste forum op 25 mei 2013 in London. Aan het tweede FOOTBALL FOR FRIENDSHIP Forum namen 16 landen deel; dit forum vond plaats in Lissabon van 23 tot 25 mei 2014.

Tijdens het FOOTBALL FOR FRIENDSHIP Forum krijgen de deelnemers de kans contacten te leggen met hun voetbalvrienden uit de andere deelnemende landen en te praten met wereldberoemde sporters en artiesten. Het forum eindigt, zoals elk jaar, met het bijwonen van de finale van de UEFA Champions League.

Gazprom is een wereldwijd opererende energiemaatschappij. Het concern is vooral actief in geologische exploratie, productie, transport, opslag, verwerking en verkoop van gas, gascondensaat en olie, in de verkoop van gas als brandstof voor voertuigen, evenals in de opwekking en marketing van warmte en elektriciteit.

Gazprom heeft als missie de betrouwbare, efficiente en uitgebalanceerde levering van aardgas, andere energiebronnen en afgeleide producten aan consumenten. Het concern heeft een vooraanstaande positie in de Russische energiesector en behoort tot de grootste Russische olieproducenten.

Gazprom bezit 's werelds omvangrijkste voorraad aardgas. Het aandeel in de wereldwijde en Russische gasreserves is respectievelijk 17 en 72 procent. Daarmee is 13 procent van de wereldwijde gasproductie en 73 procent van de Russische gasproductie in handen van Gazprom. Het concern ontwikkelt grootschalige projecten gericht op de productie van gas op het schiereiland Yamal, het Arctisch continentaal plat, Oost-Siberie en het Verre Oosten, en houdt zich bezig met de exploratie en productie van koolwaterstoffen buiten Rusland.

Behalve aan zakelijke activiteiten besteedt Gazprom ook veel aandacht aan maatschappelijke projecten. Het concern steunt met name een aantal sportorganisaties en evenementen, zowel op internationale als wereldwijde schaal. Als officiele partner van de UEFA Champions League steunt het de UEFA Super Cup en een reeks wereldberoemde voetbalclubs - het Duitse Schalke 04, Engelse Chelsea en Servische Crvena Zvezda.

Gazprom is ook hoofdsponsor van FC Zenit, de hockeyclubs SKA (St. Petersburg) en Avangard (regio Omsk), de voetbalclub Zenit-Kazan en het Open Toernooi van St. Petersburg. Het concern is jaarlijks subsponsor van Rhythmic Sportive Gymnastics, volleybal, schaken, biathlon en andere sporten. In de gebieden waar Gazprom actief is, organiseert het regelmatig sporttoernooien voor volwassenen en jeugd.