Het apostolisch indult (Promotie)

Het apostolisch indult (Promotie)

Datum donderdag 4 juni 2015

Tijd vanaf 14:30

Locatie Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Faculteit Faculteit der Rechtsgeleerdheid

Promovendus de heer dr. P.P.J.L. van Peteghem

Promotor(es) prof. mr. C.J.H. Jansen

Subtitel De Nederlanden en het Vrijgraafschap Bourgondie tussen paus en keizer. De rol van het apostolische indult in de staatkundige centralisatie en desintegratie onder Karel V (1500-55-58)

Beschrijving

Een apostolisch indult was een pauselijk privilege, behorend tot de gratiebrieven en verleend aan een wereldlijk vorst zonder natie, waardoor deze het recht kreeg om kandidaten voor kerkelijke beneficies voor te stellen. Met meer dan tien indulten was Karel V de enige vorst in Europa, die zulk een grote invloed kon uitoefenen op godsdienst en staatsvorming in de Nederlanden. Paul Van Peteghem geeft in zijn dissertatie een eerste overzicht en een typologie van verschillende indulten. Zijn onderzoek stuurt aan op een kwalitatieve benadering van de vorstelijke invloed op de Hervorming en op de Opstand van de Nederlanden. Voortaan is een diepgaande studie nodig naar de ontwikkelingen van de paus als verlener, van de vorst als verkrijger en van geestelijken als personen, die hun kerkelijk ambt uitoefenden op basis van een indult. De desintegratie van de Nederlanden en van het Vrijgraafschap Bourgondie is in grote mate te wijten aan de groeiende invloed van de leek op de kerk en van de zwakte van de kerkelijke hierarchie.

Biografie

Paul Van Peteghem Paul (Gent, 1946) behaalde in 1968 het diploma van klassiek filoloog (inclusief de lerarenopleiding) en in 1972 dat van historicus (inclusief de lerarenopleiding). Vanaf 1973 werd hij voltijds assistent aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit te Gent. Na zijn promotie tot doctor in de geschiedenis (1980) werd Van Peteghem hoofdmedewerker aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Radboud Universiteit. Na beeindiging van deze loopbaan in 2011, voltooide hij zijn tweede proefschrift.