Lang stilzitten bedreigt de gezondheid

Lang stilzitten bedreigt de gezondheid

DOOR Redactie - 4 juni 2015

Internationaal onderzoek toont aan dat lang zitten (sedentair gedrag) de kans op vroegtijdig overlijden vergroot. Ook zijn er sterke aanwijzingen dat het zorgt voor een verhoogde kans op ziekte. Daarbij maakt het niet uit of iemand daarnaast veel of intensief beweegt. TNO doet onderzoek naar lang zitten en adviseert overheid, bedrijven en burgers hoe ze de risico's kunnen beperken.

Uit recent Nederlands onderzoek blijkt dat lang zitten op alle leeftijden toeneemt, zowel thuis, op school als op het werk. Begin 2013 publiceerde TNO, samen met de VU en het RIVM, een position statement sedentair gedrag. Dit beschrijft waarom het belangrijk is om lang zitten tegen te gaan. In najaar 2013 organiseerde TNO, samen met de ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het NISB, een invitational conference over de risico's van sedentair gedrag bij werknemers. De aanwezige vertegenwoordigers uit beleid, onderzoek en praktijk spraken de wens uit om ook in de toekomst kennis en ervaring te blijven delen en zo tot oplossingen te komen voor het terugdringen van de gevaren van lang zitten.

`Beweegmomentjes' en dynamisch werken

Lang zitten is een nieuw arbeidsrisico. Vandaar dat TNO interventies ontwikkelt en evalueert die bijdragen aan het terugdringen van lang zitten op het werk. Zo realiseerden we, samen met het NISB, een webtool die werknemers inzicht geeft in hun zitgedrag en adviseert om `beweegmomentjes' in te lassen. Zit-statafels zijn oorspronkelijk ontwikkeld om klachten aan het bewegingsapparaat te voorkomen. Ze kunnen er ook voor zorgen dat medewerkers minder lang zittend werken. Ook een dynamische werkplek, waaraan men fietsend of wandelend computertaken uitvoert, zorgt voor meer beweging zonder dat de werkprestatie daar onder hoeft te leiden. Samen met een Nederlandse meubelfabrikant ontwikkelde TNO zo'n dynamische werkplek.

Het onderzoek van TNO richt zich op:

Zo kan het ook!

* De trends in sedentair gedrag in Nederland, weergegeven in het tweejaarlijkse trendrapport `Bewegen en Gezondheid`.

* De gezondheidseffecten van sedentair gedrag.

* Determinanten van zitgedrag, met specifieke aandacht voor Het Nieuwe Werken.

* Vragenlijstontwikkeling en objectief (met versnellingsmeters) meten van zitgedrag.

* Ontwikkeling van normen voor sedentair gedrag en het ontwikkelen van richtlijnen gericht op het verminderen van de risico's van lang zitten.

* Innovatieve manieren om langdurig zitgedrag op het werk te verminderen, bijvoorbeeld met zit-statafels en dynamische werkplekken (fietsend of lopend werken) en het gebruik van apps die aanzetten tot beweging.

* Evaluatieonderzoek naar de implementatie van interventies in proeftuinen. Dit om te ontdekken wat werkt bij het verminderen van lang zitten.