Jaap Chrisstoffels Penning 2015 toegekend aan Trudy Mooren

Jaap Chrisstoffels Penning 2015 voor bijzondere verdiensten op het gebied van de zorg voor psychisch getraumatiseerde kinderen toegekend aan klinisch psycholoog/ psychotherapeut Trudy Mooren. Woensdag 3 juni is tijdens het symposium `NIEUWE ONTWIKKELINGEN IN DE KENNIS EN BEHANDELING VAN PSYCHOTRAUMA' in Amsterdam de Jaap Chrisstoffels penning voor bijzondere verdiensten op het gebied van de zorg voor psychisch getraumatiseerde kinderen toegekend aan Trudy Mooren, cooerdinator programma Kind, gezin en psychotrauma binnen Stichting Centrum `45/Arq.

De Jaap Chrisstoffels penning is een onderscheiding die in het leven is geroepen door de voormalige stichting Frijling Prins Fonds. De toekenning wordt verzorgd door de afdeling kinder- en jeugdpsychiatrie van het AMC en het Centrum Traumagerelateerde Stoornissen van de Bascule, in samenwerking met andere kinder- en jeugdtraumacentra in Nederland. Dit ereblijk, dat is vernoemd naar de in 2006 overleden kinder- en jeugdpsychiater Jaap Chrisstoffels, die zich zijn leven lang heeft ingezet voor de zorg aan getraumatiseerde kinderen, wordt om de twee jaar uitgereikt aan een in Nederland woonachtige man of vrouw, met bijzondere verdiensten op het gebied van de zorg voor psychisch getraumatiseerde kinderen.

Eerdere winnaars waren Francien Lamers-Winkelman (2009), Carlijn de Roos (2011) en Renee Beer (2013).

Uit het jury rapport:

Trudy Mooren heeft een belangrijke bijdrage geleverd, zowel in Nederland als daarbuiten, aan het beter begrijpen van de gevolgen van het meemaken van ernstig geweld en het behandelen daarvan. Daarbij heeft zij bereikt dat meer aandacht wordt gegeven aan de naasten (ouders, broers/zussen, kinderen) van getroffenen. Dit is enerzijds belangrijk omdat die veelal medeslachtoffer zijn, anderzijds vanwege de waardevolle rol die zij kunnen spelen bij de behandeling.

Dit thema is consistent zichtbaar sinds haar afstuderen als ontwikkelingspsycholoog in 1990 en heeft zich in haar beroepsloopbaan steeds verder ontwikkeld.

Trudy Mooren heeft zich altijd beziggehouden met wetenschappelijk onderzoek, diagnostiek en behandeling bij volwassenen die in hun jeugd ernstig geweld hebben meegemaakt, hun kinderen en gezinnen. Het gaat daarbij zowel om jong-getraumatiseerden in de Tweede Wereldoorlog (Europa en Azie), oorlogsgetroffenen uit voormalige Joegoslavie, veteranen, vluchtelingen, als asielzoekers. In 2001 promoveerde zij aan de Universiteit Utrecht op het proefschrift The impact of war. Studies on the psychological consequences of war and migration,

Omdat in gebieden waarin oorlog heerst of heeft geheerst, veel mensen getroffen zijn, heeft zij een behandelingsmethode (mede) ontwikkeld, de Multi Family Approach, die het mogelijk maakt meerdere getraumatiseerde gezinnen gezamenlijk te behandelen. Vanuit Centrum '45 waar de Multi Family Therapy al langer wordt toegepast bij vluchtelingen, asielzoekers en veteranengezinnen, heeft zij samen met de War Trauma Foundation een Multi Family Approach project ontwikkeld voor mensen op de Westelijke Jordaanoever. Hierbij worden lokale hulpverleners getraind in het toepassen van deze methodiek. Daarvoor zijn handboeken en online ondersteuning beschikbaar.

Als onderzoeker is zij betrokken bij tal van projecten die beogen het effect van behandeling, onder andere met de Multi Family Approach, te meten en zo mogelijk te verbeteren.

Trudy Mooren heeft als docent vele generaties hulpverleners deskundigheid op het gebied van de behandeling van mensen met complex trauma bijgebracht.

Zij is bestuurslid van de European Society of Traumatic Stress Studies.

Samen met historicus Esther Captain redigeerde zij het hoek Families, Generations and War dat op 2 mei j.l. tijdens een gelijknamig congres in Rotterdam werd aangeboden aan Job Cohen, voorzitter van de commissie Versterking herinnering WOII. Dit is slechts een van haar talrijke publicaties, zoals nationale en internationale wetenschappelijke artikelen en boekbijdragen. Naast haar dissertatie en het genoemde boek, is zij is (co-) auteur van de volgende boeken:

Mooren,T.& Bala, J. (2015, in prep.). De emmer en de schatkist. Meergezinsmethodiek voor gezinnen van vluchtelingen en migranten. Diemen/Utrecht: Arq/Pharos.

War Trauma Foundation (WTF, 2015). Manual Multifamily Approach. Diemen: War Trauma Foundation. Mooren, T. & Stofsel, M. (2015). Diagnosing and treating complex trauma. London: Routledge.

Stofsel, M. & Mooren, T. (2010). Complex trauma: diagnostiek en behandeling. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.

Mooren, G.T.M. & Schoorl, S.M.D.S. (2008). Beter beginnen. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.