Schultz ontvangt uitgebreide lijst met amendementen Omgevingswet van Kamer

Schultz ontvangt uitgebreide lijst met amendementen Omgevingswet van Kamer

04 juni 2015

Afgelopen maandag vond het langverwachte wetgevingsoverleg over de Omgevingswet plaats in de Tweede Kamer. Het IPO, de VNG en Unie van Waterschappen hadden hier via een gezamenlijk brief in april al op aangedrongen. Maandag was de eerste termijn van de Kamer en hierin gaven vrijwel alle fracties de minister en haar ambtelijke staf complimenten voor het verrichte werk. Het wetsontwerp mag op brede steun in de Kamer rekenen. Dit valt mede te verklaren doordat de regering met twee nota's van wijziging tegemoet is gekomen aan een deel van de wensen van de Kamer.. De filosofie achter de wet: minder regels, meer ruimte voor privaat initiatief en een omgevingsvergunning in plaats van honderden kent veel draagvlak in het parlement.

Burgerparticipatie

De belangrijkste kritische kanttekeningen, van partijen als Groen Links, D66 en SGP, werden gezet bij de gevoelde uitholling van de positie van de Tweede Kamer als medewetgever, burgerparticipatie en het al dan niet opnemen van normen in de AMvB's. Over burgerparticipatie aan de voorkant van het proces, daarover waren vrijwel alle fracties het eens, al bestaat er wel verdeeldheid wat wel of niet te regelen in de wet. De ChristenUnie (CU) stelde via een amendement voor om elementen van Code Maatschappelijke Participatie te verwerken in de Wet. De minister gaf echter in haar schriftelijke beantwoording van de Kamervragen aan dat ze participatie niet wettelijk wil vast leggen.

Omgevingswaarden

Ook over omgevingswaarden (zoals lucht- en waterkwaliteit) denken de fracties verschillend, sommige willen meer van die waarden in de wet, terwijl andere partijen (zoals de SGP) juist voorstander zijn van opname van normen in de AMvB's. Sommige fracties zetten vraagtekens of gemeenten en provincies ook omgevingswaarden kunnen vaststellen. Volgens SP-Kamerlid Eric Smaling (SP) zou ook gezondheid een prominentere rol in de belangenafweging moeten spelen en diende daartoe ook een amendement in. Daarnaast bestonden er nog veel vragen bij de huidige regeling van de grondexploitatie, maar de partijen hielden hun kruit voorlopig nog droog totdat de aanvullingswet over `grondpolitiek' nog aan de Kamer moet worden aangeboden. Wel werden er flink wat amendementen ingediend over de Milieueffectrapportage (MER). Die zou in de ogen van CU en D66 verbreed moeten worden naar een omgevingseffectrapportage.

Provinciaal belang

Over de rol van provincies in de Omgevingswet zijn de meningen in de Kamer verdeeld: sommige fracties bepleiten voor een kleinere rol van de provincies en een maximale decentralisatie naar gemeenten, andere willen de rol van provincies als regisseur behouden maar willen dan wel dat een terughoudende opstelling van de provincie nader wettelijk wordt vastgelegd. Het verst daarin gaat een amendement van het CDA om het woord `aanmerkelijk' aan het provinciaal belang toe te voegen. Ondanks de interruptie van Hayke Veldman (VVD) dat zo een "zorgvuldig gebouwd huis wordt verstoord" en aanmerkelijk als subjectief begrip voer is voor jurisprudentie, bleef de indiener Erik Ronnes bij zijn amendement, want hij zag dit als versterking van een afspraak hierover tussen IPO en VNG.

Wegbestemmen van plancapaciteit

Tot slot bestond de wens bij enkele fracties om de provinciale bevoegdheden juist te verruimen door het toepassingsbereik van projectbesluit te vergroten zodat ook het wegbestemmen van plancapaciteit, naast het mogelijk maken van ontwikkelingen, wettelijk mogelijk wordt. De minister toont zich daar geen voorstander van. SGP overweegt hiervoor een amendement, waarbij deze op steun kan rekenen van CU en CDA.

Een overzicht van de ingediende amendementen vindt u hier.

Maandag 8 juni wordt het wetgevingsoverleg vervolgd met de eerste termijn van de regering en wellicht ook een tweede termijn van de Kamer en regering. Aan het eind van deze dag zal worden besloten hoe de afronding van dit parlementaire debat exact zal plaatsvinden.