Outplacement loont! Tweederde trajecten resulteert in nieuwe baan

Tilburg, 4 juni 2015 - In 2014 hebben OVAL-leden ruim 7.000 mensen via outplacement aan een nieuwe baan geholpen. Van de jongeren met een outplacementtraject, vond in driekwart binnen de looptijd van het traject nieuw werk. Van de 40 tot 57-jarigen is dat ongeveer 60%. Oudere werknemers komen moeilijker aan nieuw werk. Toch vond ruim eenderde van de 57-plussers binnen de looptijd van het traject een nieuwe baan. Deze cijfers onderstrepen de noodzaak om de transitievergoeding, die werkgevers vanaf 1 juli betalen bij ontslag, in te zetten voor outplacement en loopbaanbegeleiding.

Uit een enquete van OVAL blijkt dat in 2014 de bij OVAL aangesloten outplacementbedrijven ruim 10.000 outplacementtrajecten verzorgden. Een reden van succesvolle outplacement is dat door de ondersteuning van een loopbaancoach de blik van de werknemer wordt verbreed en inzicht krijgt in zijn talenten en vaardigheden. Met durf kijkt hij verder dan de huidige functie en branche. Of zoals een kandidaat stelde: "Ik dacht: ik ben de 50 reeds gepasseerd, wie zit er nog op mij te wachten? Mijn loopbaancoach liet mij kijken naar de voordelen en niet de nadelen van mijn leeftijd. En met succes!". Outplacement heeft daarnaast ook voor de werkgever (economisch) voordeel. De werkgever kan de kosten namelijk verrekenen met de transitievergoeding. Daarnaast geeft hij zo invulling aan goed werkgeverschap, richting betreffende werknemer en de andere medewerkers.

Vanaf 1 juli a.s. zijn werkgevers verplicht bij ontslag werknemers een transitievergoeding mee te geven. In een sociaal plan kan deze vergoeding worden geoormerkt voor outplacement. In individuele ontslagzaken bepaalt de werknemer zelf waar hij de vergoeding voor inzet. OVAL pleit er voor dat werkgevers en werknemers investeren in outplacement aangezien een nieuwe baan de beste garantie voor de toekomst is.