Project Sarah: hogere opkomst bevolkingsonderzoek borstkanker onder allochtone en laaggeletterde vrouwen

4 juni 2015 Project Sarah web

De opkomst voor het bevolkingsonderzoek naar borstkanker bij allochtone en laaggeletterde vrouwen in Rotterdam en omgeving is laag en neemt nog steeds af. Dat is een zorgelijke ontwikkeling. Vrouwen die deelnemen aan het bevolkingsonderzoek hebben 40% lagere kans om aan borstkanker te overlijden, en het is van nut voor vrouwen van 50 tot 74 jaar. Project Sarah wil de opkomst bij het bevolkingsonderzoek borstkanker onder allochtone en laaggeletterde vrouwen verhogen door de kennis over borstkanker(screening) te verbeteren.

Project Sarah is eind maart van start gegaan en een initiatief van het Academisch Borstkankercentrum Erasmus MC - Havenziekenhuis en het Bevolkingsonderzoek Zuid-West. Project Sarah is als pilot gestart in tien controlewijken: Het Oude westen, Dijkzigt, Scheepvaartkwartier, Middelland, Tussendijken, Spangen, Feijenoord/ Noordereiland/ Kop van Zuid, Afrikaanderwijk/ Katendrecht, Kralingseveer en Prinsenland. Door een wijkgerichte aanpak met behulp van informatiebijeenkomsten en allochtone gezondheidsvoorlichters wil project Sarah de kennis en opkomst voor het bevolkingsonderzoek borstkanker verbeteren. Onze inzet zal vooral gericht zijn op kennisbevordering bij allochtone en laaggeletterde vrouwen en vrouwen met een lage sociaal economische status.

De opkomst voor het bevolkingsonderzoek naar borstkanker bij allochtone en laaggeletterde vrouwen in Rotterdam en omgeving is laag en neemt nog steeds af. Dat is een zorgelijke ontwikkeling. Een aantal organisaties heeft de handen ineen geslagen om hier iets aan te doen: project Sarah. Bij een succesvolle pilot zal project Sarah vanaf 2016 in heel Rotterdam worden uitgevoerd.