Eerste fietssnelweg in Limburg geopend

Greenport Bikeway is de eerste snelfietsroute in de provincie Limburg. Deze verbindingsweg die van Venlo tot Horst-Sevenum loopt, heeft als doel om automobilisten te verleiden vaker met de fiets te gaan. Vandaag openden gedeputeerde Eric Geurts, wethouder Henk Brauer (Venlo) en wethouder Paul Driessen (Horst aan de Maas) de route. Samen met onder andere tientallen schoolkinderen werd de route in gebruik genomen.

Een snelfietsroute is een snelle verbindingsweg voor fietsers, die deels gebruik maakt van bestaande wegen en fietspaden en deels van nieuwe fietspaden. Dit speciale type fietspad is een directe verbinding met weinig obstakels, zoveel mogelijk voorrang voor fietsers en weinig hinder van ander verkeer. Verschillende snelfietsroutes samen vormen een netwerk, waarmee (boven)regionaal fietsverkeer wordt gestimuleerd. Snelfietsroutes vergemakkelijken het fietsen van en naar de bestemming en besparen tijd. Gedeputeerde Eric Geurts: "Deze fietsroute is samen met andere wegbeheerders gerealiseerd door optimalisatie van de bestaande infrastructuur, maar ook door de aanleg van nieuwe routedelen en levert een goede bijdrage aan een `duurzaam en beter bereikbaar Limburg' Dit is een mooie opstap naar meer snelfietsroutes in heel Limburg!."

Duurzaam en bereikbaar Limburg

De snelfietsroute past uitstekend bij het streven naar een duurzaam en beter bereikbaar Limburg. Doel hiervan is schonere lucht, weinig oponthoud en energieverbruik en meer gebruik maken van `groene' energiebronnen. Het project Greenport Bikeway bestaat niet alleen uit een fietspad, maar ook de aanleg van nieuwe natuur. De fietssnelweg kent twee routes: het zuidelijke deel van de route is circa 12 km lang en het noordelijke deel van de route is ongeveer 15 km. De gehele route is herkenbaar door het rode asfalt en de witte borden met een groen nummer. De twee routes tussen Horst-Sevenum en Blerick-Venlo zijn gescheiden van autoverkeer en kennen zo weinig mogelijk bochten.

Wethouder Henk Brauer: `'Als stad van actieve mensen is Venlo blij met deze ontwikkeling. Het is sowieso gezond en voordelig om met je fiets naar het werk te gaan. De Greenport Bikeway maakt het alleen maar makkelijker!''

Plukbos

In maart 2014 is gestart met de aanleg en vanaf vandaag is de snelfietsroute voor iedereen toegankelijk. Ook toeristen/ recreanten kunnen genieten van deze route; langs de route

staan veel bomen en er is een zogenaamd plukbos (met fruit- en notenbomen) aangelegd. Voorbijgangers kunnen hier zelf verschillende noten en vruchten plukken.

De ontwikkelingen binnen Greenport Venlo zorgen de komende jaren naar verwachting voor een sterke groei van het aantal arbeidsplaatsen. De Greenport Bikeway verbetert de regionale en lokale bereikbaarheid tussen Venlo en Horst-Sevenum en maakt het voor mensen aantrekkelijk per fiets naar het werk te gaan. Het project Greenport Bikeway is gefinancierd door de betrokken gemeenten Horst aan de Maas en Venlo, de Provincie Limburg en DCGV (Development Company Greenport Venlo) en er is ook een rijksbijdrage vanuit het ministerie I&M en het voormalige ministerie van VROM ontvangen.