61 Sollicitanten ambiëren burgemeestersambt Bronckhorst

61 SOLLICITANTEN AMBIËREN BURGEMEESTERSAMBT BRONCKHORST

Voor de burgemeestersvacature in de gemeente Bronckhorst (ca 37.000 inwoners) hebben zich 61 sollicitanten gemeld bij de Commissaris van de Koning in Gelderland, Clemens Cornielje. Onder de 61 sollicitanten bevinden zich 18 vrouwen. De leeftijd varieert van 26 tot en met 62 jaar.

De verdeling naar politieke oriëntatie is als volgt:

VVD 21

Onbekend 20

PvdA 8

CDA 6

D66 4

ChristenUnie 1

Lokale partij 1

Onder de kandidaten bevinden zich één burgemeester, 17 (oud-)wethouders, 9 raadsleden en 2 leden van Provinciale Staten. De overige 32 sollicitanten zijn afkomstig uit diverse disciplines, zoals het bedrijfsleven, het onderwijs, de overheid of de sector dienstverlening.

Helmi Huijbregts-Schiedon is waarnemend burgemeester van Bronckhorst sinds de ziekte en het overlijden van burgemeester Henk Aalderink.

Procedure

In de komende maanden zal de Gelderse Commissaris gesprekken voeren met een aantal kandidaten. Vervolgens overlegt hij met de vertrouwenscommissie die door de gemeenteraad van Bronckhorst is samengesteld. In dit gesprek wordt duidelijk met welke kandidaten de vertrouwenscommissie gesprekken zal voeren. Op basis van de eerder vastgestelde profielschets draagt deze commissie twee kandidaten voor aan de gemeenteraad. Nadat de gemeenteraad zich over deze voordracht heeft uitgesproken, wordt de uiteindelijke aanbeveling, vergezeld van een advies van de Commissaris van de Koning, aan de Minister van Binnenlandse Zaken voorgelegd. Alleen de naam van de kandidaat die als eerste op de aanbeveling staat wordt openbaar gemaakt.

De aanbeveling voor een nieuwe burgemeester zal naar verwachting in het najaar in de gemeenteraad van Bronckhorst worden vastgesteld.