Waardevolle Maasheggen blijven behouden

04-06-2015

Rijkswaterstaat gaat in het kader van het programma Stroomlijn de begroeiing in het stroomgebied van de Maas verwijderen, maar de waardevolle Maasheggen en andere beschermde dieren en planten blijven behouden. De heggen bij de Maas zijn soms eeuwenoud en hebben een grote waarde voor de natuur en landschapsbeleving.

Het programma Stroomlijn is recentelijk in de media gekomen met betrekking tot de beschermde Maasheggen. Met het programma verbetert Rijkswaterstaat de hoogwaterveiligheid van het gebied door begroeiing in de uiterwaarden te verwijderen op die plekken waar de rivier het snelst stroomt. Door onduidelijke communicatie over de te verwijderen begroeiing langs de onbedijkte Maas vreesden verschillende gemeentes langs de Maas voor het verlies van de unieke Maasheggen. Rijkswaterstaat verwacht echter dat de meeste beschermde Maasheggen behouden kunnen blijven.

Werken aan veilige en natuurlijke uiterwaarden

`De juiste balans tussen hoogwaterveiligheid, natuur en cultuurhistorie is vanaf het begin het uitgangspunt geweest', zegt Rick Kuggeleijn, programmamanager Stroomlijn. `We gaan juist zorgvuldig om met natuurwaarden en beschermde landschappelijke waarden zoals monumentale bomen en de Maasheggen. We halen de begroeiing alleen weg waar bomen en struiken en ophopend vuil de doorstroming van de Maas belemmerd. Dit noemen we ook wel de stroombaan.'

Cultuurhistorische waarde Maasheggen

De heggen bij de Maas kunnen soms eeuwenoud zijn en hebben naast een bijzondere cultuurhistorische belang ook grote waarde voor de natuur en landschapsbeleving. Om een goede afweging te kunnen maken tussen de cultuurhistorische waarden van de Maasheggen en het belang van hoogwaterveiligheid heeft Rijkswaterstaat samen met Staatsbosbeheer en de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC) in 2013 een heggenkader opgesteld. Het stappenplan in dit rapport wordt gebruikt om vast te stellen of een heg wel of niet beschermd is. De verwachting is dat de meeste Maasheggen hiermee behouden kunnen blijven. Andere begroeiing, zoals bomen en struiken langs de rivier, worden mogelijk wel verwijderd.

Goed overleg en onderzoek

Rijkswaterstaat maakt in overleg met belanghebbenden en eigenaren een weloverwogen ontwerp dat ook rekening houdt met het behoud van beschermde heggen in het programma Stroomlijn. Hiervoor hebben we een zorgvuldig proces ingericht. Na een eerste veldstudie worden er op dit moment gesprekken gevoerd met verschillende eigenaren, gemeenten en belanghebbenden. Daarnaast vinden diverse onderzoeken plaats, bijvoorbeeld naar het voorkomen van beschermde diersoorten, cultuurhistorische elementen enzovoort. Op basis van al deze informatie maken we een ontwerp voor het gebied. Nadat het ontwerp is besproken met de diverse betrokkenen vragen we de vergunningen aan. Tijdens de vergunningprocedure kunnen bezwaren bij het bevoegd gezag kenbaar worden gemaakt.

Naar verwachting starten we in het najaar van 2015 met de eerste werkzaamheden in het Maasgebied.

Kijk voor meer informatie op de pagina Programma Stroomlijn of bel de gratis Informatielijn 0800-8002 (dagelijks bereikbaar van 06.00 tot 22.30 uur).