Hoe staat het met de clientondersteuning in uw gemeente?

04 jun 2015

Hoe staat het met de clientondersteuning in uw gemeente?

Onafhankelijke cliiontondersteuning moet vanaf 1 januari gratis beschikbaar zijn voor iedereen die ondersteuning nodig heeft van de gemeente. Ieder(in), de Koepel van WMO-raden, de Landelijke Clientenraad (LCR) en het Landelijk Platform GGz willen graag weten in welke gemeenten dit wel en niet goed is geregeld. Doe daarom mee aan onze enquete.

Gemeenten moeten volgens de Wmo 2015 onafhankelijke en levensbrede clientondersteuning aanbieden (dus niet alleen voor zorg). Zo'n clientondersteuner kan helpen bij het keukentafelgesptrek, het aanvragen van een uitkering of bijvoorbeeld vragen over Wajong en aangepast werk. Met een zelftest kunt u nagaan of uw gemeente aan de eisen van de wet voldoet en of de clientondersteuning ook naar tevredenheid van betrokkenen is.

De test kan ingevuld worden door clientenvertegenwoordigers, zoals gemeentelijke clientenraden, adviesraden en regionale clientenorganisaties of door de gemeente zelf. Nog mooier is het natuurlijk als u samen met de gemeente gaat testen of de clientondersteuning aan de wettelijke eisen voldoet.

Enquete Om mee te kunnen doen aan onze enquete moet dus allereerst de zelftest worden ingevuld. Daarna vult u dan de enquete in. Via de enquete krijgen we een beeld hoeveel gemeenten al een onafhankelijke clientondersteuner hebben ingeschakeld. Daarnaast kunnen we ook zien op welke manier gemeenten de clientondersteuner inzetten, zodat andere gemeenten hiervan kunnen leren. Kortom, de enquete is bedoeld als onderbouwing voor onze belangenbehartiging.

De enquete sluit op 3 juli. Nadien krijgt u van ons een rapportage van de resultaten en een vergelijking met andere gemeenten.

Als u de zelftest al eerder heeft ingevuld, dan kunt u uiteraard meteen de enquete invullen.