Minister Ploumen presenteert hulp en handel agenda aan OESO

Nieuwsbericht | 04-06-2015

Minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) zal vandaag haar agenda voor hulp en handel presenteren aan tientallen ministers uit OESO-landen. Nederland is momenteel voorzitter van de jaarlijkse ministeriele bijeenkomst in Parijs. Ploumen: 'Het voorzitterschap is een mooie gelegenheid om ons beleid te presenteren op een groot podium. Het zet onze aanpak nog meer op de internationale kaart.' In de OESO cooerdineren 34 ontwikkelde landen hun sociaal en economisch beleid.

Als een van de eerste landen weet Nederland de beleidsterreinen hulp en handel effectief te verbinden. Daarom zijn nu ook in Parijs verschillende sessies samengevoegd tot een bijeenkomst: 'Hulp en handel kunnen niet zonder elkaar, wil je de goede stappen zetten. Vandaag staan het stimuleren van bedrijvigheid in ontwikkelingslanden, maatschappelijk verantwoord ondernemen en internationale investeringen ook hier samen op de agenda.' De minister heeft de OESO verder gevraagd de mondiale waardeketens te onderzoeken en de OESO-leden te adviseren hoe het huidige handelssyteem en de ontwikkelingsagenda beter op elkaar afgestemd kunnen worden.

De OESO is een belangrijke bron voor economisch beleidsadvies en zet daarnaast standaarden als het gaat om duurzaam ondernemen en belastingen. Deze spelen ook een belangrijke rol in de financiering van de post 2015 agenda waarover de VN na de zomer een besluit neemt. Met als belangrijkste ambitie: het uitbannen van extreme armoede in de wereld in het jaar 2030.

Naast minister Ploumen zijn ook premier Rutte, minister Kamp en minister Schultz aanwezig in Parijs. Titel van het Nederlandse voorzitterschap is Unlocking Investment for Sustainable Growth and Jobs.