GroenLinks pleit voor beperken topinkomens

GroenLinks pleit voor beperken topinkomens

GroenLinks wil dat bij het afsluiten van contracten met zorgaanbieders afspraken worden gemaakt over de inkomens van bestuurders van zorgaanbieders. Wethouders Jongerius en Everhardt zeggen de salarissen van topbestuurders aan de orde te stellen.

‘Topsalarissen zorg opnieuw gestegen’, kopten diverse media donderdag. Uit onderzoek van vakbond FNV naar de salarissen van topbestuurders van ruim 500 zorginstellingen blijkt dat de topsalarissen in de zorg wederom gestegen zijn. Dit ondanks de forse bezuinigingen in de zorg en de invoering van de Wet Normering Topinkomens (WNT). 'De beschikbare gelden moeten naar mensen gaan die zorg nodig hebben en naar innovatieve toepassingen om de zorg te verbeteren', aldus GroenLinks-raadslid Marlene de Regt.

Principe

De Regt is zich bewust van het feit dat publieke en semi-publieke bestuurders gebruik mogen maken van de overgangsregeling van de WNT. Hierdoor kunnen bestuurders nog een aantal jaar (veel) meer verdienen dan de norm van € 178.000. ‘Ik vind dat wij als gemeente dit mee moeten nemen in het gesprek met de zorgaanbieder. We willen met zorginstellingen samenwerken die werken vanuit de gedachte dat het geld moet gaan naar het verbeteren van de zorg.'

Ministerssalaris

Per 1 januari 2015 verdienen topfunctionarissen bij de overheid niet meer dan een ministerssalaris. Dit staat in de Wet normering bezoldiging topfunctionarissen publieke en semi-publieke sector (Wet Normering Topinkomen). Deze wet geldt ook voor de salarissen bij semi-publieke organisaties zoals ziekenhuizen, scholen en publieke omroepen. In 2015 is het maximumsalaris € 178.000.

GroenLinks heeft eerder gepleit voor een burgemeestersnorm. Een norm voor bestuurders van gesubsidieerde instellingen.

*Bron: Rijksoverheid