Congres FNV KIEM: verder praten over fusie

Congres FNV KIEM: verder praten over fusie

Ga vooral verder praten over fusie met de FNV. En zorg daarbij voor een goede overgangsperiode, waarbinnen de actieve leden de vormgeving van structuren en vakgroepen mee kunnen bepalen. Die boodschap gaven 90 congresgangers van FNV KIEM in Amersfoort mee aan voorzitter Geert van der Tang.

Eind vorig jaar besloot het congres van FNV KIEM met een ruime meerderheid om te gaan onderhandelen over aansluiting bij de ongedeelde FNV. FNV KIEM kan daarbinnen de sector Creatieve Industrie gaan vormen.

Expertisecentrum zzp

Eén van de voorstellen van FNV KIEM is een expertisecentrum voor zelfstandigen voor de hele FNV. Verder wil de bond ruimte blijven houden voor maatwerk in de communicatie met de diverse doelgroepen. FNV KIEM (Kunsten, Informatie, Entertainment, Media) telt 30.000 leden in grafische industrie, verpakkingen, uitgeverijen, podiumkunsten (theater, dans en muziek), beeldende kunst, audiovisueel (radio, tv en film), media, kunsteducatie en gaming-industrie.

Voorzitter Geert van der Tang wees verder op de voordelen van de 35 vakbondshuizen die er komen overal in de regio. ‘Daarmee kunnen we onze aanwezigheid uitbreiden over het hele land.’

‘Leuker, sterker en diverser’

Het FNV Ledenparlement stemde afgelopen weekend eveneens in met de voortgang van de onderhandelingen. FNV-voorzitter Ton Heerts: ‘De vernieuwde en versterkte FNV heeft groot belang bij deze fusie. We kunnen allemaal ons voordeel doen met de kennis en kunde van FNV KIEM op het terrein van zelfstandigen. Maar bovendien is rechtstreekse aansluiting van de creatieve sector heel goed de diversiteit van onze organisatie. De FNV wordt er alleen maar leuker, sterker en diverser op!’

Tijdens het congres nam Ingrid Rep na ruim 4 jaar afscheid als Algemeen Secretaris. Zij begint op 1 augustus als verenigingsmanager bij FNV Zelfstandigen.

De fusie moet ingaan op 30 december 2015. In oktober neemt het congres van FNV KIEM hierover een definitief besluit. Belangrijk voordeel van de fusie voor de creatieve sector is dat lobby en belangenbehartiging worden versterkt. Nu komt het nog te vaak voor dat machtige marktpartijen de zelfstandige professionals de armoede in drukken.