CAO-NU en WWZ

4 juni 2015

Het College van Bestuur heeft de afgelopen tijd een aantal directe vragen gekregen over tijdelijke aanstellingen en contracten en de omgang met de cao-nu en de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) daarbij. Het College van Bestuur ziet deze vragen als een signaal om de gehele academische gemeenschap te informeren over de huidige status op deze vraagstukken.

De WWZ gaat vanaf 1 juli 2015 gelden voor openbare universiteiten. Het College stelt zich op het standpunt dat alle contracten worden opgesteld naar de letter en geest van de cao-nu en de WWZ. Andere constructies worden door het CvB niet toegestaan.

Flexibele schil en contracten

De problematiek van de tijdelijke contracten in brede zin (als dienstverband of als inhuur), bespreken we in de (tijdelijke) Commissie Personeel. Die commissie van de COR en vertegenwoordigers van de UCLO, is uitgebreid met Rethink, UvA-flex en het vakbondsactiecomite.

Deze commissie heeft de afgelopen weken de kwantitatieve en kwalitatieve gegevens rondom tijdelijke contracten nauwkeurig in kaart gebracht. Dit betreft onder andere aantallen, stapeling en motivatie voor tijdelijke inhuur. Deze werkzaamheden zijn nog niet afgerond maar laten een duidelijke vordering zien. Deze werkzaamheden worden nu geanalyseerd door een onafhankelijk onderzoeksinstituut van de FdR; AIAS. Dat instituut voert door middel van een vragenlijst voor alle tijdelijke medewerkers ook een onderzoek uit naar hun beleving en ervaringen van het werken met tijdelijke contracten. Dat onderzoek willen we nog voor de zomer afronden, zodat we die informatie kunnen gebruiken als uitgangspunt voor het in de toekomst omgaan met tijdelijke contracten.

Gepubliceerd door Universiteit van Amsterdam