CDA en D66: NS-top moet op het matje bij minister

04/06/2015 De NS-top moet aan de minister van Financien uitleggen welke conclusies zij verbindt aan het vernietigende rapport van de Autoriteit Consument en Markt over het handelen van de NS tijdens de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. CDA-Kamerlid Martijn van Helvert en D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven willen dat de minister van financien als aandeelhouder opheldering eist. Dit moet gebeuren voor het plenaire debat volgende week.

Martijn van Helvert: "Uit het rapport van de ACM blijkt dat de NS haar positie schokkend heeft misbruikt. De NS heeft niet alleen de randen van de wet opgezocht, maar is daar volgens het ACM-rapport ook overheen gegaan. En daarmee zijn reizigers en belastingbetalers geschaad. De Nederlandse staat is aandeelhouder van de NS en kan dit niet zomaar laten gebeuren."

Van Veldhoven: "Volgens het rapport van de ACM heeft de NS concurrentiegevoelige informatie aan haar eigen dochter gegeven, bij de aanbesteding in Limburg. Vervolgens is daar over gelogen tijdens de hoorzitting. Ook stelt de ACM dat de NS top daarvan op de hoogte was. D66 wil precies weten wat er heeft gespeeld, en wie wat wist. Voor D66 is het helder: voor frauderende bestuurders is geen plek bij een staatsbedrijf."

De Kamerleden noemen de handelwijze van de NS zeer ernstig. CDA en D66 willen daarom dat Minister Dijsselbloem, als aandeelhouder en concessieverlener, zorgt voor antwoorden: wie heeft besloten om informatie te delen? Waarom zijn er geen waarborgen binnen het bedrijf? Kan worden uitgesloten dat bij andere aanbestedingen eveneens concurrentiegevoelige informatie is gedeeld? Heeft de RvC gefaald? D66 en CDA willen dinsdag in het Kamerdebat antwoord op deze vragen.