Twee miljoen euro voor vernieuwend onderzoek in katalyse

NWO subsidie voor samenwerking chemici UvA en RUG

2 juni 2015

Chemici van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Rijkuniversiteit Groningen (RUG) gaan samenwerken in het project "Catalysis in Confined Spaces". Ze ontvangen daarvoor twee miljoen euro TOP-PUNT subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Het UvA onderzoek zal deel uitmaken van het onderzoekszwaartepunt Sustainable Chemistry.

De groepen van hoogleraren Gadi Rothenberg en Joost Reek (beiden UvA) en Ben Feringa (RUG) bundelen hun krachten in het vijf jaar durende onderzoeksproject dat antwoord probeert te vinden op een simpele maar lastige vraag: Hoe werkt een katalysator als hij opgesloten zit in een kleine 'kooi' met afmetingen in het nanometergebied?

De onderzoekers van het Van 't Hoff Institute for Molecular Sciences (UvA) en het Stratingh Institute for Chemistry (RUG) gaan samen aan de slag dit mysterie te ontrafelen. Ze combineren daarbij hun expertises in homogene katalyse, heterogene katalyse, biokatalyse en organische synthese.

Moleculaire kooien

Met de TOP-PUNT subsidie worden acht promovendi aangesteld die onderzoek zullen doen naar het ontwerp, de synthese en het functioneren van verschillende soorten oplosbare en vaste (supra)moleculaire 'kooien', groot genoeg om meerdere moleculen tegelijk te laten reageren.

TOP-PUNT onderzoek op het gebied van moleculaire kooien

Een van de nieuwe concepten uit het project. Hier wordt een katalytische reactie geinitieerd aan een zijde van het "doosje" en afgerond aan de andere zijde.

De aan te stellen onderzoekers zullen worden begeleid door dr.ir. Jarl Ivar van der Vlucht, dr. Stefania Grecea, dr. Raveendran Shiju, dr. David Dubbeldam, dr. Jan van Maarseveen en prof. dr Bas de Bruin van de UvA en prof.dr Wesley Browne en dr. Sander Wezenberg van de RUG.

* Lees meer over het onderzoek in het Engelse nieuwsbericht

Gepubliceerd door HIMS