Een dag denkkracht voor Amsterdam

02 april 2015

Duizend Amsterdammers gaan op 6 juni, tijdens de eerste Burgertop van Amsterdam, praten over de toekomst van hun stad. De initiatiefnemers willen met de burgers praten over actuele thema's en samen oplossingen bedenken die leiden tot een beter beleid voor iedereen.

Zo kunnen burgers meer invloed uitoefenen op het beleid van hun stad en wordt er gebruik gemaakt van de kennis en ervaring van de deelnemers.

Het begin

Het initiatief begon in mei 2014 met een oproep in het Parool. Inmiddels is er een vaste groep van 25 vrijwilligers bezig met het organiseren van deze Burgertop. Van oudsher is Amsterdam een stad van mensen met allerlei culturele achtergronden die bestuurd wordt door de burgers. Met de recente afbraak van de deelraden en maar eens in de vier jaar verkiezingen vinden de initiatiefnemers echter dat onze democratische rechten niet voldoende benut worden. Het idee van een Burgertop is overigens niet nieuw; in Brussel, Uden en Amersfoort is al een Burgertop georganiseerd uit onvrede over het beleid van de stad.

Principes

De organisatoren van de Burgertop hebben vijf belangrijke principes: Het moet een onafhankelijke top worden, iedereen doet en organiseert mee als burger en op persoonlijke titel. De top is geen spreekbuis voor (belangen) groepen. De deelnemers moeten een volwaardige representatie zijn van alle inwoners en elke inwoner van de stad is een Amsterdammer! Huidige stand van zaken

Het plan voor de Burgertop is op 19 maart jl. gepresenteerd aan de Gemeenteraad en positief ontvangen. De organisatoren willen de 1000 deelnemers via loting gaan uitnodigen, daarom hebben zij de gemeente gevraagd om hulp van de Gemeentelijke Basis Administratie. Zo wordt een volwaardige representatie van alle burgers gewaarborgd. Zij hebben de gemeente ook gevraagd om een financiele bijdrage. Verder wordt het project overigens gefinancierd via crowdfunding en sponsoring.

De planning is als volgt: op vrijdag 5 juni zullen er gesprekken plaatsvinden op straat, in de stad en online waaruit de thema's gekozen gaan worden (denk aan huisvesting, zorg, werkeloosheid, economie, bereikbaarheid). Zaterdag worden er dan ronde tafelgesprekken gevoerd met duizend Amsterdammers. Met de ideeen en oplossingen die daaruit voortkomen wordt een plan voor de toekomst opgesteld dat zondag feestelijk zal worden gepresenteerd.

Wat kan jij doen?

Voor dit project is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen op de hoogte zijn van dit initiatief, dus moet er campagne worden gevoerd op straat, internet, via de gemeente, organisaties, sociale media enzovoort. Ook moeten er in de aanloop naar deze dag nog veel andere dingen worden georganiseerd. Jij kan daar aan bijdragen!

Op onze vacaturebank staan twee vacatures: een teamcooerdinator en een voor teamlid werving en diversiteit. Kijk ook eens op de website van de Burgertop: www.g1000-amsterdam.nl. Daar vind je meer functies voor vrijwilligers, meer informatie over het project en hoe je ook op andere manieren nog mee kan helpen. Maak gebruik van dit initiatief om mee te denken en je stem te laten horen!