Beleef de oeroude techniek van het maaien met de zeis

De Bilt, 12 mei 2015

Beleef de oeroude techniek van het maaien met de zeis

Vroeger werd deze techniek automatisch van vader op zoon doorgegeven. Landschap Erfgoed Utrecht geeft deze oeroude techniek door aan de nieuwe generaties! Op zaterdag 6 juni 2015 van 10:00 – 16:00 uur organiseert Landschap Erfgoed Utrecht bij amateur tuindervereniging De Hoge Weide in Utrecht een cursus ‘’Maaien met de zeis’’.

Werken met de zeis lijkt een fluitje van een cent. Maar wie het eens probeert weet wel beter. Je belandt met de punt van de zeis in de grond of zwaait over het gras heen. Vroeger maaide men het gras baan voor baan met de zeis. Voor kleinschalig natuurbeheer kan een zeis een goed alternatief zijn voor een bosmaaier of maaimachine. Vooral bij kleinere of onregelmatige stukjes is de zeis handiger en vaak sneller.

Een erg leerzame cursus

De cursist leert tijdens de cursus ‘’Maaien met de zeis’’ maaien op vlak terrein met een juiste lichaamshouding, de zeis veilig te hanteren en de zeis veilig te transporteren. Daarnaast wordt er ook aandacht besteed aan het onderhouden en scherpen van de zeis (‘haren’ van de zeis).

Aanvullende informatie

Het is mogelijk om deze speciale cursus ‘’Maaien met de zeis’’ te volgen voor slechts €50,-. De cursus wordt gratis aangeboden aan vrijwilligers van plaatselijke vrijwilligersgroepen landschap die zijn aangesloten bij Landschap Erfgoed Utrecht. Het is tijdens de cursus mogelijk om gebruik te maken van een eigen zeis of de cursist kan op de locatie zelf een zeis kopen voor: €125,-. Aanmelden voor deze cursus is noodzakelijk en kan tot 1 juni a.s.

Aanmelden cursus

Aanmelden kan via de website. (www.landschaperfgoedutrecht.nl/agenda-en-cursussen)