Eerste Cruyff Court in India geopend

Nieuwsbericht | 06-06-2015 - Minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) heeft vandaag in Mumbai het eerste Cruyff Court van India geopend. Ploumen is met premier Rutte en staatssecretaris Dijksma op handelsmissie in India. Verder staan ook vrouwenrechten en maatschappelijk verantwoord ondernemen in India op haar programma. 'Deze missie leent zich perfect om hulp en handel te combineren. India is een grote groeimarkt waar Nederlandse expertise een enorme meerwaarde heeft. Samen kunnen we de omstandigheden van arbeiders, vrouwen en kinderen verbeteren.'

Het Cruyff Court zal beheerd worden door Magic Bus, een organisatie die kinderen door sport en spel toegang tot onderwijs geeft. Ploumen: 'In India spelen miljoenen mensen voetbal, is het bijna net zo populair als cricket. Ik ben blij dat kinderen in Mumbai een plek krijgen waar ze veilig kunnen voetballen en sporten, en tegelijkertijd kunnen leren over respect en gezondheid.' Bij de opening werd volgens Indiaas gebruik kokosmelk over het veld gesprenkeld om kwade geesten te verdrijven. Het sportveld is er pas gekomen na jarenlange inspanningen en wordt gezien als een doorbraak.

De huidige handelsmissie is met 100 bedrijven de grootste Nederlandse missie naar India ooit. Daaronder ook bedrijven in de sportinfrastructuur: Ploumen: "Nederland heeft unieke kennis op dit gebied. Deze bedrijven kunnen honderden Indiase steden helpen hun stadions goedkoper en beter te maken." Ook zet Nederland in op het bouwen van nieuwe stadions in India. "Er liggen hier zoveel kansen voor Nederland. Op deze reis worden veel deuren geopend.'

De maatschappelijke rol van bedrijven kwam aan bod op een bijeenkomst van het Indiaas-Nederlandse MVO Platform. Hierin gaan bedrijven, maatschappelijke organisaties en de overheden van Nederland en India met elkaar in gesprek over duurzame groei. Ploumen: 'Onlangs heeft India bedrijven verplicht om 2 procent van hun winst aan goede doelen te besteden. Een mooie stap in de richting van een betrokken bedrijfsleven dat verder kijkt dan snelle winst. Nederland en India hebben veel goede ervaringen die we met elkaar kunnen delen.' Nederland is het enige land waarmee India officieel samenwerkt op Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

De minister bracht ook een bezoek aan het atelier van ontwerper Pepe Heykoop dat in een sloppenwijk van Mumbai ligt. In zijn werkplaats worden diverse trendy producten -zoals vazen- van karton gemaakt die overal ter wereld aftrek vinden bij musea en hippe winkels. Naast werk en inkomen wordt aan de 110 werkneemsters ook les in rekenen en lezen, gezondheid en management gegeven waardoor de vrouwen sterker in de samenleving komen te staan.