Nederland en Canada gezamenlijk in 'war on AMR'

Nieuwsbericht | 07-06-2015 - Minister Edith Schippers (VWS) heeft vandaag in Edmonton overleg gehad met haar Canadese collega Rona Ambrose. Het gesprek vond plaats ter voorbereiding van een topoverleg die in september in het kader van de Global Health and Security Agenda (GHSA) in Zuid-Korea wordt gehouden. Schippers zal deze top in Seoul bijwonen.

In de Global Health and Security Agenda - een initiatief van president Obama om wereldwijd de dreiging van infectieziektes en bioterrorisme aan te pakken - hebben Nederland en Canada een leidende rol in het onderdeel van de strijd tegen antibioticaresistentie of antimicrobial resistance (AMR).

Door overmatig en onzorgvuldig gebruik van antibiotica worden steeds meer bacterien hiertegen resistent, waardoor tot voor kort eenvoudig te genezen ziektes zoals blaasontsteking weer dodelijk dreigen te worden. In Europa alleen al vallen jaarlijks circa 25.000 doden door antibioticaresistentie.

Schippers en Ambrose gaan onder andere samenwerken op de volgende punten:

1. het opstellen van voorzorgsmaatregelen om bacteriele infecties te voorkomen;

2. het terugdringen van antibioticagebruik in de veterinaire sector en het reserveren van laatste generatie antibiotica voor de humane gezondheidszorg;

3. het ontwikkelen van nieuwe antibiotica.

Het overleg tussen Schippers en Ambrose vond plaats vlak voordat in Edmonton het WK Voetbal voor vrouwen van start ging met de wedstrijd Canada-China. Ambrose is bij deze wedstrijd aanwezig. Schippers woont als minister van sport later vandaag Nederland tegen Nieuw-Zeeland bij. Eerder deze week leidde Schippers in Chicago en Boston een economische missie van Nederlandse bedrijven.