Nieuwe website van RK GVO

Het Rooms-Katholiek Centrum voor Godsdienstig Vormingsonderwijs (RK GVO) heeft een nieuwe website: www.rkgvo.nl. Op deze site staat alle informatie over de stichting RK GVO overzichtelijk bij elkaar. De site geeft het algemene publiek informatie over de stichting, haar doelstelling en werkwijze en bevat ook nuttige informatie voor ouders, docenten en toekomstige docenten.

Beschrijving

Kinderen stellen soms pittige vragen: Wie heeft de wereld gemaakt? Waarom ben ik hier? Waar gaan we naartoe als we doodgaan? Vaak gaan vragen die kinderen stellen over thema's als liefde, dood, identiteit, natuur, geloof, goed en kwaad, mooi en lelijk. Of over vriendschap, angst en pesten. Waarom de buren naar de kerk of de moskee gaan, of juist niet. En wat we bijvoorbeeld met Kerstmis vieren... Kinderen kunnen onder schooltijd leren nadenken en praten met klasgenoten over dit soort vragen, ook op de openbare basisschool.

Wat is RK GVO?

In de lessen rooms-katholiek godsdienstig vormingsonderwijs krijgen kinderen vorming vanuit het katholieke geloof. Kinderen horen verhalen uit de Bijbel en leren de katholieke traditie kennen. Veel aandacht wordt gegeven aan de viering van de feesten uit het kerkelijk jaar. Ook gaat het over

waarden in onze westerse maatschappij en vooral over de typisch christelijke en katholieke waarden, zoals naastenliefde, barmhartigheid en vergeving.

Recht op GVO of HVO

Ouders die hun kinderen op een openbare basisschool godsdienstig of humanistisch vormingsonderwijs willen laten volgen, kunnen de schooldirecteur daarom vragen. Bij voldoende aanvragen (minstens 7) zal de school tijd en ruimte voor dit vormingsonderwijs beschikbaar stellen. Openbare basisscholen hebben al enige tijd de wettelijke verplichting ruimte en tijd beschikbaar te stellen voor godsdienstig of humanistisch vormingsonderwijs, als ouders van de kinderen daarom verzoeken. De wet garandeert namelijk dat openbaar onderwijs wordt gegeven met eerbiediging van ieders godsdienst of levensovertuiging. Het gaat meestal om een uur per week onder schooltijd. Nogal wat ouders die hun kinderen naar een openbare basisschool sturen, zijn niet op de hoogte van deze mogelijkheid om hun kinderen r.-k. godsdienstig vormingsonderwijs te laten geven.

Docenten

Sinds 2009 worden docenten godsdienstig en humanistisch vormingsonderwijs (GVO en HVO) vanuit rijksmiddelen betaald waardoor het mogelijk wordt deze lessen goed aan te bieden. Voorheen ontvingen ze meestal slechts een vrijwilligersvergoeding van de levensbeschouwelijke organisaties waaraan zij verbonden waren. Net als andere leraren moeten leraren GVO en HVO voldoen aan de bekwaamheidseisen van de Wet op de Beroepen in het Onderwijs (Wet BIO). De GVO- en HVO-docenten zijn in dienst van vijf speciaal hiervoor opgerichte stichtingen: de Stichting Protestants Centrum voor GVO, de Stichting Rooms-Katholiek Centrum voor GVO, de Stichting Platform van Islamitische Organisaties Rijnmond i.s.m. het Contactorgaan voor Moslims en Overheid, de Stichting Hindoeraad Nederland (HRN) en de Stichting HVO Primair (humanistisch vormingsonderwijs). Ze werken samen in het Dienstencentrum GVO en HVO (www.gvoenhvo.nl).

Nieuwe minor

In september 2015 start Fontys Hogeschool Theologie Levensbeschouwing een nieuwe minor Rooms-Katholiek Godsdienstig Vormingsonderwijs voor het Openbaar Basisonderwijs. Deze minor wordt verzorgd in samenwerking met Windesheim, de hogeschool de Driestar, Hogeschool Inholland en Christelijke Hogeschool Ede. De minor wordt gegeven in Utrecht en is toegankelijk voor huidige docenten RK GVO en voor studenten en afgestudeerden van de opleidingen Pabo, die in het bezit zijn van de akte godsdienstonderwijs, afgestudeerden Theologie Pastoraal Werk en Leraar Godsdienst en Levensbeschouwing.

Meer informatie: www.rkgvo.nl