CDA-motie over verwarde personen aangenomen

Het kabinet moet er voor zorgen dat de succesvolle samenwerking tussen Haagse zorginstellingen en de zogeheten ZSM-tafels landelijk wordt ingevoerd. Tevens moet het mogelijk gemaakt worden voor politie en reclassering om verwarde personen naar de juiste zorg door te kunnen verwijzen binnen de reguliere ggz. Een CDA-motie met die strekking is vandaag met een meerderheid van stemmen aangenomen in de Tweede Kamer.

De succesvolle samenwerking tussen de zorginstellingen en de ZSM-tafel in Den Haag kwam tot stand op het hoofdbureau van politie. ZSM is een werkwijze waarbij politie, OM, Reclassering en Slachtofferhulp samen werken aan een versnelde afhandeling van veel voorkomende zaken, zoals winkeldiefstallen, vernielingen en overlast. Door de samenwerking met Haagse zorginstellingen kan de overlast door verwarde personen nu veel effectief worden aangepakt. Die aanpak verdient landelijke navolging, aldus de CDA-woordvoerders Peter Oskam (justitie) en Hanke Bruins Slot (zorg).

Politie en justitie worden in toenemende mate geconfronteerd met verwarde personen die voor overlast zorgen. Het zijn niet alleen mensen met een psychische aandoening, maar ook verslaafden, mensen met een verstandelijke beperking en dementerende ouderen. Oskam: "Deze mensen zijn slachtoffers, geen daders. Ze horen niet in de cel thuis. Maar doordat ze niet de zorg krijgen die ze nodig hebben kunnen ze op straat veel overlast veroorzaken."

Met de verandering van de Wet Maatschappelijke ondersteuning lijkt de openbare geestelijke gezondheidszorg min of meer verdwenen uit het blikveld van gemeenten. Door bezuinigingen, door langere wachtlijsten en doordat er minder bedden beschikbaar zijn, belanden daardoor steeds meer verwarde mensen op straat.