Onwetendheid houdt malafide hondenhandel in stand

Veertig procent van de Nederlandse hondenbezitters zegt niet te weten waar je op moet letten om na te gaan of een hond verantwoord is gefokt. Dit blijkt uit een representatieve enquete van Peil.nl in opdracht van World Animal Protection . De malafide handel in puppy's - veelal aangevoerd vanuit Oost-Europa - wordt door deze onwetendheid in de hand gewerkt. Een andere uitkomst is dat van alle aankopen van een hond bijna de helft, 42%, gebeurt op basis van aanbod op internet.

Kofferbakpups

Naar schatting worden jaarlijks tot wel zeventigduizend kofferbakpups vanuit Oost-Europa in Nederland te koop aangeboden, het zou dan gaan om meer dan de helft van het totaal aantal pups . Maar daar is bijzonder weinig van te merken bij de antwoorden op de vraag 'Weet u waar uw hond is gefokt?' Slechts zeven honden zijn volgens de eigenaar afkomstig uit een Oost-Europees land, 0,7% van de respondenten. Veel mensen denken klaarblijkelijk dat de verkoper van een pup ook altijd de fokker is of nemen het verhaal van de verkoper voetstoots aan voor waar.

Meeste aankopen online

Van alle nieuwe hondeneigenaren koopt 73% het huisdier, terwijl 11% een hond uit het asiel haalt en 8% hem krijgt van een kennis. Van de kopers doet landelijk 42% zaken via een online advertentie waarmee dit duidelijk het grootste verkoopkanaal blijkt. Bij een rasvereniging koopt 33% en 1% bij een dierenwinkel. Hierin zijn enkele duidelijk regionale verschillen te zien. In de provincie Groningen koopt 66% zijn hond via internet, in Zeeland is dat 64% maar in Flevoland 27% . In deze jongste provincie koopt dan weer twee derde bij een rasvereniging, terwijl dat in Friesland slechts 10% is.

Europese regels

"Vier op de tien mensen met een hond, geven aan eigenlijk niet te weten waar je bij de aanschaf van zo'n dier op moet letten. Die onwetendheid vind ik behoorlijk schokkend, zegt directeur Pascal de Smit van World Animal Protection Nederland. Door dat gebrek aan kennis wordt hondenleed in stand gehouden. Ook dit onderzoek maakt weer eens duidelijk dat het hoog tijd wordt voor Europese regelgeving om de malafide hondenhandel tegen te gaan. Vandaar ook dat wij daar een campagne voor voeren onder het motto 'Fok off'. De bestaande zieke fok- en handelspraktijken moeten de wereld uit."

Aanschaffen

Wie een hond wil aanschaffen kan daarvoor het best terecht bij een asiel of herplaatsingsorganisatie. Koop je elders een puppy let er dan goed op dat deze wordt grootgebracht samen met de moeder in een huiselijke omgeving. De puppy's begroeten jou en de fokker enthousiast en zijn gezond en levendig. De fokker toont belangstelling in je leefsituatie om erachter te komen of je de dieren wel naar behoren kunt houden. De puppy's zijn niet jonger dan zeven weken, zijn ontwormd, gechipt en ingeent tegen besmettelijke ziekten en beschikken over de juiste papieren

i. Voor de enquete werden bijna 4000 mensen benaderd (n = 3.832) waarvan een kwart een of meer honden bezit. Met die 25% (n = 960) werd het onderzoek voortgezet.

We zijn World Animal Protection

We stoppen het onnodig lijden van dieren

We bewegen mensen om dieren op de mondiale agenda te zetten

We laten de wereld zien hoe belangrijk dieren zijn voor iedereen

We motiveren mensen om het leven van dieren te verbeteren

Op naar een betere wereld voor dieren!

World Animal Protection. Company Limited by Guarantee in England and Wales. Registration No. 4029540. Registered UK Charity 1081849